Profitul net ajustat al E.ON, cea mai mare companie germana de utilitati, prezenta si in Romania, a scazut anul trecut cu aproape 50%, la 2,5 miliarde euro, din cauza inchideii mai multor reactoare nucleare si performantelor mai slabe ale diviziilor de productie de energie si distributie de gaze, informeaza Mediafax.
Profitul net ajustat pentru factori exceptionali, indicatorul folosit de E.ON pentru calcularea dividendelor, a coborat de la 4,88 miliarde euro la 2,5 miliarde euro, dar rezultatul s-a plasat peste media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg, de 2,33 miliarde euro.

Pentru acest an, grupul anticipeaza un profit net ajustat de 2,3-2,7 miliarde euro.

Cancelarul german Angela Merkel a dispus anul trecut inchiderea tuturor centralelor nucleare pana in 2022, in urma dezastrului atomic din Japonia cauzat de un cutremur devastator urmat de un val tsunami care a afectat sever o centrala nuclara.

Companiile germane de utilitati trec printr-o reorganizare ampla a operatiunilor in urma deciziei guvernului de a inchide centralele nucleare.

E.ON a anuntat un program de 15 miliarde euro pentru lichidarea activelor afectate de decizie, precum si concedieri si planuri de extindere pe noi piete, inclusiv Brazilia.

Vanzarile grupului au crescut anul trecut cu 22%, la 112,9 miliarde euro, de la 92,8 miliarde euro in 2010, iar profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) a scazut cu 30%, de la 13,3 miliarde euro la 9,3 miliarde euro.

Grupul german de utilitati E.ON a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat compania de distributie a energiei electrice Electrica Moldova si distribuitorul de gaze Distrigaz Nord.

Operatiunile grupului pe piata romaneasca au fost integrate in 2010 in subsidiara E.ON Energie Romania, care deserveste 1,4 milioane de clienti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri