Producatorul german de gaze industriale Linde AG a anuntat, luni, ca a ajuns la un acord cu rivalul britanic BOC Group, in urma caruia va prelua compania britanica cu o oferta in lichiditati de 16 lire sterline (28.08 dolari) pe actiune, ceea ce valorizeaza intrega companie BOC la 11,7 miliarde de euro (8,2 miliarde de lire sterline) informeaza Rompres.

Preluarea BOC, numarul doi mondial pe piata gazelor industriale, va transforma Linde, numarul trei mondial, in cel mai mare producator mondial de gaze industriale, depasind grupul francez Air Liquide. Noul grup va avea o cifra de afaceri anuala de aproximativ 11,9 miliarde de euro, Linde estimand ca prin combinarea activitatilor celor doua entitati va realiza economii anuale de aproximativ 250 milioane de euro

Intr-un comunicat dat publicitatii luni dimineata, Linde a precizat ca echipa de conducere de la BOC va recomanda actionarilor sai sa accepte oferta lansata de Linde. Grupul german s-a declarat increzator ca toate conditiile preliminare care stau in calea realizarii acestei tranzactii pot fi satisfacute, estimand ca va primi aprobarea oficiala pana la sfarsitul lunii mai 2006, pentru ca tranzactia sa se finalizeze in trimestrul al treilea al acestui an.

Pentru a finanta aceasta achizitie, Linde a informat ca isi majora capitalul social prin emiterea de noi actiuni in valoare de 1,4-1,8 miliarde de euro si prin recurs la imprumuturi cuprinse intre 1,2 si 1,6 miliarde de euro. De asemenea, Linde intentioneaza sa vanda anumite activitati pentru a finanta aceasta operatiune, intentionand sa-si mentina ratingul investitional de care beneficiaza in prezent.

Linde a prognozat ca in 2006 va inregistra o crestere a profitului mai mare decat anul trecut, cand profitul sau operational s-a situat la 913 milioane de euro, in crestere cu 18 procente comparativ cu 2004.

Aceasta reprezinta cea mai importanta achizitie externa demarata de o companie germana in ultimii patru ani. Analistii considera ca preluarea BOC este o decizie logica pentru Linde, care are o pozitie puternica in Europa, in special pe pietele emergente din Europa de Est, in timp ce BOC este un lider important pe piata asiatica.

In luna ianaurie a acestui an BOC a respins o prima oferta amicala venita de la Linde, in valoare de 15 lire sterline pe actiune, adica putin peste 11 miliarde de euro pentru intreaga companie, considerand ca este vorba de o oferta sub-evaluata, insa a lasat sa se inteleaga ca discutiile pot continua in cazul unei oferte imbunatatite.

In Romania, Linde AG a constituit in 1996 o societate mixta impreuna cu Uzinele Mecanice Timisoara, doi ani mai tarziu toate actiunile societatii revenind grupului german. Linde Gaz Romania are circa 200 de angajati si, recent, a anuntat ca va investi aproximativ 24 milioane euro pe piata romaneasca in construirea unei fabrici de separare a aerului la Ramnicu Valcea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri