Pretul gazelor naturale pentru populatie va fi inghetat pana la finele lunii martie 2013, odata cu prelungirea cu un an a unui ordin prin care s-a stabilit ca tarifele nu se modifica in perioada 1 iulie 2011-31 martie 2013.
"Pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru gazele utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei, structura amestecului de gaze naturale se stabileste de ANRE, astfel incat sa se asigure, pana in 31 martie 2013, mentinerea nemodificata a valorii sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor furnizate in regim reglementat acestor categorii de consumatori, avuta in vedere la aprobarea preturilor finale reglementate in vigoare la data prezentului ordin", se arata intr-un proiect de ordin elaborat de ANRE, Ministerul Economiei si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

Guvernul a decis anul trecut sa nu modifice in intervalul 1 iulie - 31martie 2012 pretul gazelor naturale livrate populatiei si unor institutii publice, precum scoli sau spitale. Aproximativ jumatate din consumul de gae din Romania este reprezentat de acesti clienti, care platesc tarife reglementate, stabilite de ANRE. In acelasi timp, a crescut pretul platit de consumatorii industriali.

Companiile si populatia platesc tarife diferite la gazele naturale, in functie de un cos compus din gaze din productia interna, gaze importate si gaze din depozitele de inmagazinare. Gazele produse in Romania sunt de circa doua ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia.
Cosul pentru companii este compus in proportie mai mare de gaze de import, in timp ce populatia primeste mai multe gaze produse intern.

Presedintele ANRE, Dan Plaveti, a declarat dupa o sedinta de Guvern dedicata exclusiv sectorului energetic, ca ANRE nu intentioneaza sa majoreze preturile la electricitate si gaze in perioada urmatoare.

Guvernul a aprobat, miercuri, cu o intarziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementeaza sectorul energetic si liberalizarea preturilor reglementate la gaze si electricitate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta.

Aprobarea actului normativ este necesara pentru ca Romania sa evite sanctiuni din partea Comisiei Europene prin declansarea procedurii de infringement.

Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Un document oficial obtinut releva ca tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmand insa sa elimine incepand cu anul viitor si tariful social care protejeaza inca familiile sarace de facturi ridicate la energia electrica.

Consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015.

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale, iar numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total ), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret.

Categoriile de consumatori considerati vulnerabili si modalitatile de protejare a acestora vor fi stabilite pana la sfarsitul lunii aprilie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri