Arcelor isi mentine in continuare pozitia in fata ofertei de achizitionare facuta de producatorul indian Mittal, realizand in acelasi timp investitii pe pietele emergente pentru a isi consolida pozitia
Producatorul luxemburghez de otel Arcelor, al doilea ca marime din lume, a declarat luni ca intentioneaza sa cumpere jumatate din actiunile producatorului marocan de otel Sonasid - Societatea Nationala de Siderurgie, urmand ca astfel sa consolideze pozitia pe pietele aflate in dezvoltare, informeaza Rompres.

Arcelor si Societatea Nationala Marocana de Investitii urmeaza sa formeze o societate mixta care va detine 64,86 la suta din Sonasid, au aratat reprezentantii companiei.Compania creata in acest fel va lansa o oferta pentru restul actiunilor, la pretul de 123 de euro pentru o actiune, urmand ca valoarea Sonasid sa se ridice la 480 de milioane de euro.

Arcelor, pentru care rivala Mittal a facut o oferta de 18,6 miliarde de euro, incearca sa convinga actionarii ca va oferi mai multa valoare daca va ramane independenta.

Luna trecuta, compania a promis restrictii in achizitii, afirmand ca nu va achizitiona decat afaceri care ofera o returnare a taxei anticipate pe capital de peste 15 la suta peste ciclul industrial al otelului, precum si ca tot ceea ce va decurge din dispunerea bunurilor ne-esentiale va fi returnat actionarilor. Sonasid are o productie de 1,4 milioane de tone si a avut, in 2004, o cifra de afaceri de 374 de milioane de euro.

Mittal isi indulceste oferta

Lakshmi Mittal, presedintele Mittal Steel, a anuntat ca are in vedere o noua oferta, mai consistenta, si de asemenea ca se gandeste la posibilitatea renuntarii la pachetul majoritar in cadrul Arcelor. In conformitate cu oferta actuala de preluare a producatorului luxemburghez, familia Mittal ar avea de doua mai multe voturi decat actualii actionari ai Arcelor, in cadrul consiliului de administratie al noului concern format. Mittal are in vedere posibilitatea cumpararii unui pachet de actiuni mai redus, decizia fiind astfel egal impartita intre noi actionari si cei vechi.

Prin aceasta propunere, Lakshmi Mittal doreste sa convinga actionarii Arcelor sa accepte oferta companiei sale, acestia din urma temandu-se de deciziile pe care Mittal ar putea sa le ia in calitate de actionar majoritar. Daca aceasta varianta va fi pusa in practica, ar fi pentru prima data din momentul fondarii companiei indiene, cand Lakshmi Mittal ar ceda conducerea companiei fondata de el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri