Ministrul finantelor din Nigeria - Ngozi Okonjo-Iweala si fostul ministru columbian de finante - Jose Antonio Ocampo, doi economisti si diplomati respectati, vor fi nominalizati de Africa de Sud si Brazilia pentru sefia Bancii Mondiale (BM), au declarat pentu Reuters surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.
Pozitia de presedinte Bancii Mondiale revine in mod traditional unui candidat din SUA, in timp ce postul de director general al Fondului Monetar International (FMI) a fost ocupat intotdeauna de un european, una dintre regulile nescrise convenite dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cand au fost infiintate cele doua institutii.

Traditia a fost contestata pentru prima data anul trecut, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn de la conducerea FMI, cand marile economii emergente ale lumii au cerut ca managementul celor mai importante institutii financiare internationale sa reflecte influenta si importanta lor tot mai mare in economia mondiala. In final, postul a revenit lui Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finante al Frantei.

SUA are insa cele mai multe voturi in cadrul BM si se poate baza pe sprijinul majoritatii tarilor dezvoltate, astfel ca Washingtonul va reusi cel mai probabil sa-si impuna propriul candidat ca succesor al lui Robert Zoellick, care intentioneaza sa se retraga la sfarsitul lunii iunie, cand ii va expira mandatul.

Statele Unite nu au prezentat inca un candidat, iar termenul limita pentru depunerea nominalizarilor este vineri.

Toate cele 187 de economii membre ale BM au convenit ca succesorul sa fie selectat printr-un proces transparent, bazat pe merite.

Statele emergente nu au reusit inca sa formeze o coalitie suficient de solida si de puternica pentru a propune candidati cu sanse reale de succes pentru sefia BM si FMI.

Ocampo, in prezent profesor la Universitatea Columbia, va fi nominalizat de Brazilia, care reprezinta in boardul BM numeroase state din America Latina, inclusiv Columbia.

Africa de Sud o va propune pe Okonjo-Iweala, care a servit pana anul trecut postul de director executiv la BM, de unde a demisionat pentru a prelua portofoliul Finantelor din Nigeria.

Candidatii vor fi prezentati boardului Bancii Mondiale, format din 25 de membri, care vor lua o decizie pana la sfarsitul lunii viitoare.

Decizia privind nominalizarea celor doi candidati din Nigeria si Columbia reperezinta rezultatul unor negocieri indelungate dintre marile economii emergente - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - care au dorit sa propuna candidati cat mai credibili, cu sanse de succes.

Surse apropiate boardului BM sustin ca si China ar putea propune un candidat propriu.
Pana acum, cel mai probabil candidat din partea SUA era considerat Lawrence Summers, personaj influent in lumea economica si financiara, care a ocupat pozitii precum cea de secretar general al Trezoreriei SUA in timpul administratiei Clinton si sef al consiliului economic al presedintelui Barack Obama.

Surse apropiate Washingtonului considera insa ca administratia incearca sa convinga o femeie sa candideze la presedintia BM.

Astfel, cele mai mari sanse sa obtina nominalizarea le-ar avea Susan Rice, ambasadorul SUA catre Organizatia Natiunilor Unite, desi nu este clar daca aceasta ar dori sa candideze, potrivit uneia dintre surse.

Senatorul american John Kerry si directorul general al PepsiCo, Indra Nooyi, se afla de asemenea pe "lista scurta" a administratiei Obama, a adaugat o alta sursa.

Kerry a respins public candidatura, iar surse apropiate discutiilor au afirmat ca Nooyi nu mai este "in carti".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri