Piata ramane foarte sensibila la orice stire de presa in care apar cuvintele “Iran + petrol”. Vineri, 23.03.2012 o simpla stire, despre faptul ca exporturile de titei iraniene din luna martie ar putea fi mai mici, textual “se asteapta a fi mai mici” cu 300.000 de barili, a aruncat practic in aer cotatia la titeiul de tip BRENT: a urmat o crestere rapida a pretului de la 123.80 la 127.05 dolari SUA/baril. Voi explica mai tarziu de ce consider aceasta stire una banala, cunoscand contextul actual si cateva detalii despre volumul zilnic de titei exportat de Iran.
Aceasta stire trebuia corelata cu declaratiile ministrului petrolului din Arabia Saudita, care marti, 20.03.2012 o facut o declaratie “interesanta” in legatura cu situatia din piata petrolului, spunand ca pretul este nejustificat de mare si promitand ca tara sa v-a creste productia cu pana la 25%, daca este necesar. Intrebat despre faptul ca s-ar putea provoca reducerea pretului prin marirea cantitatii exportate, ministrul a raspuns ca nu exista cerere pe piata pentru o cantitate aditionala de titei!

Avand in vedere ca exporturile de titei iraniene se ridica la nivelul de 2.3 - 2.5 milioane de barili zilnic, o crestere cu 25% a productiei de titei din Arabia Saudita ar acoperi aproape in totalitate un eventual embargo total asupra exporturilor de titei iraniene. Aici revine in discutie reactia autoritatilor iraniene care, in opinia unor analisti, este posibil sa inchida stramtoarea Hormuz, actiune care ar avea ca efect cresterea preturilor, chiar daca doar pentru o perioada scurta.

Acesta este motivul pentru care consider stirea ca fiind una... banala! Mai mult, nu stiu cati jucatori din piata au inteles exact ce inseamna 300.000 de barili pe zi din totalul exportat zilnic de Iran – in cateva secunde acestia trebuie sa analizeze daca este mult sau putin, trebuind astfel sa stie cu ce sa compare aceasta cantitate! Declaratiile din partea ministrulului petrolului din Arabia Saudita au premers cu doua zile aparitia stirii, iar in stire aparea si cuvantul ”se asteapta a fi mai mici”! Adica, pana la finalul lunii martie, cand apar datele certe, acest volum ar putea fi mai mic!

Cred ca au fost foarte multi jucatori care au cumparat, ca sa mearga in aceeasi directie cu piata, au fost astfel facute in cateva secunde ordine de stop loss care au generat ordine de cumparare. In piata cresterea a fost accelerata! Volumul zilnic tranzactionat s-a dublat in cateva minute, volatilitatea a fost din nou foarte mare.

Bineinteles ca dupa o crestere de 3 dolari SUA in cateva minute, la nivelul de 127.10 dolari SUA/baril au aparut jucatori care au vandut masiv considerand ca aceasta crestere nu poate avea decat un impact de scurta durata. Momentul de maxim atins a coincis cu publicare unor stiri care au aratat scaderea vanzarilor de locuinte noi in Statele Unite (daca acest indicator scade si pretul la titei cat si indicii bursieri din SUA in mod normal ar trebui sa scada si ei), rezultatul a fost ca pretul a coborat rapid cu doi dolari, pana la nivelul de 125 dolari SUA/baril. Concluzia este ca a aparut o variatie de 5 dolari SUA in pretul titeiului in decurs de o jumatate de ora (2.5% crestere si 1.8% scadere).

Pretul la titei, pana la aparitia acestei stiri intrase intr-un trend descendent, nivelul de 124 dolari SUA/baril devenise un top al ultimelor zile, dar… in decurs de o ora piata s-a intors cu 180 de grade. La finalul zilei, zona de 125 dolari SUA/baril a devenit o zona de suport iar pretul a intrat intr-un trend crescator!

Si in data de 16.03.2012 am avut o crestere a cotatiei la titei de 3.2%, cresterea a durat pe parcursul intregii zile, nu au fost stiri importante! Nivelul de 122.4 dolari SUA/baril, pana unde scazuse cotatia, a fost considerat o noua “oportunitate de cumparare” si multi au cumparat din nou mergand cu trendul de teama sa nu rateze vreo oportunitate.

Din graficul evolutiei pretului la titei se observa faptul ca in ultimile patru saptamani cotatia a ramas in intervalul de variatie 122 - 126 dolari SUA/baril, un interval “stabil” insa pretul ramane… foarte senzitiv la orice stire.

Saptamana trecuta s-au repetat stirile despre o posibila eliberare la nivel global a stocurilor strategice de titei pentru a tempera cresterea pretului. Rezutatul previzibil: o scadere de 3 dolari SUA a cotatiei, in cateva minute!

Presiunea fiind mare, nimeni nu vrea sa rateze o potentiala crestere a pretului si in acelasi timp nimeni nu ar vrea sa riste sa ramana “cumparat” la acest nivel, nivel care - pentru anul trecut - a fost unul de “maxim”! Din aceasta cauza cred ca orice “cumparare”, pe baza unei stiri, careia nu i se confirma in scurt timp importanta, duce la o scadere ulterioara a cotatiei! Apar potentiali vanzatori plus faptul ca cei care au cumparat doresc sa-si blocheze profitul. Ma intreb, ce s-ar intampla daca in decusrul unei asemenea cresteri a pretului ar aparea stirea ca oficialitatile din Iran negociaza un posibil acces al organismelor internationale indriduite cu inspectia locatiilor unde se presupune a se derula programul de cercetare nucleara al Iranului?



Stiri catalogate drept ”rumors” nu apar pe sistemele de informare dedicate de tip Reuters sau Bloomberg care verifica autenticitea surselor! Stirile acestea au insa cateodata un impact destul de semnificativ in piata.

Zilele trecute a aparut o stire din aceasta categorie, cum ca ar exista ordin de mobilizare al armatei israeliene. Cotatiile au inceput imediat sa creasca usor dar oficialii din cadrul Ministerului Apararii din Israel au negat imediat acest zvon, prin intermediul sistemului de informare Reuters si piata… s-a calmat.

Pretul titeiului cred ca v-a ramane in intervalul de variatie 122-126 dolari SUA/baril. In conditiile in care nu vom avea o agravare a tensiunilor iraniene este posibil ca in urmatoarele 2 - 3 saptamani sa inregistram chiar o usoara scadere a pretului, sub nivelul de 120 dolari SUA/baril sau sa asistam la o stabilizare intr-un interval nou de variatie de 120 - 123 dolari SUA/baril.

O posibila scadere a pretului ar putea veni din faptul ca indicii bursei americane se afla intr-un “top al ultimilor 3 ani”, tehnic au aparut astfel semnale de vanzare; la nivel international creste ingrijorarea datorata faptului ca nu este posibila o crestere economica in contextul actual al pretului la titei. Comentariul interesant al ministrului petrolului din Arabia Saudita: “cred ca pretul petrolului este nejustificat, din punct de vedere al cererii si ofertei!”. Desi pare paradoxala o asemenea declaratie, avand in vedere ca Arabia Saudita este cel mai mare exportator de titei din cadrul OPEC si oricui i-ar conveni sa vanda la preturi din ce in ce mai mari, cred ca sauditii sunt constienti ca - in cazul mentinerii pretului la acest nivel - creste riscul ca economia globala sa reintre in recesiune si asta ar insemna sa scada si cererea pentru acest titei. Este preferabil, in conditiile actuale, sa doresti sa vinzi mult, la un pret de 110 dolari SUA/baril, decat sa vinzi, mult mai putin, la un pret de 130 dolari SUA/baril.

O analiza de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri