Zona euro trebuie sa adopte "reforme structurale ambitioase" pentru a sustine cresterea si pentru a depasi criza prelungita a datoriilor suverane, potrivit unui raport publicat, marti, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citat de Financial Times.

OCDE a avertizat ca programele de consolidare fiscala, impreuna cu reticenta bancilor in a acorda imprumuturi, ar putea genera noi probleme economice pe termen scurt. Organizatia, cu sediul la Paris, estimeaza o crestere economica de 0,2% pentru uniunea monetara in acest an, potrivit Mediafax.

Chiar daca sustine politica UE de a combate politicile fiscale relaxate ale unor state membre, OCDE considera ca unele tari, cu spatiu de manevra, ar putea tempera masurile de consolidare fiscala daca se inrautateste situatia economica.

Raportul recomanda liderilor europeni sa fie pregatiti sa majoreze capacitatea fondului de urgenta pentru sprijinirea statelor cu probleme de finantare.

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat, luni, ca sustine combinarea resurselor mecanismelor de suport financiar ale zonei euro, care vor avea astfel o capacitate totala de 700 de miliarde de euro, incluzand fonduri deja imprumutate Greciei, Portugaliei si Irlandei de 200 de miliarde de euro. Suma este, insa, sub necesarul de 940 de miliarde de euro evaluat de Comisia Europeana.

Mai multe guverne din zona euro, in frunte cu Spania, au avertizat ca masurile de austeritate impuse de reglementarile bugetare ale UE fac imposibila sustinerea economiilor in contextul celei de-a doua recesiuni din ultimii trei ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Re-START pentru economia elena: Grecia colaboreaza cu OCDE