Guvernele din zona euro au convenit plafonarea capacitatii fondurilor de urgenta la 800 de miliarde de euro, respingand cereri pentru resurse mai ample destinate protejarii statelor cu probleme impotriva crizei datoriilor, a declarat, vineri, ministrul de Finante al Austriei, Maria Fekter.
Circa 300 de miliarde de euro sunt fonduri deja angajate pentru programele financiare in derulare cu Grecia, Portugalia si Irlanda, in timp ce Mecanismul European de Stabilitate, fondul permanent al zonei euro, va dispune de 500 de miliarde de euro, a spus ministrul, citat de Mediafax.

Fondurile ramase din Facilitatea Europeana de Stabilitate Financaira vor fi folosite doar pentru aducerea fondului permanent la nivelul tintit.

"Zona euro este cu mult mai stabila decat acum cateva luni", a spus Fekter la o reuniune a ministrilor de Finante, la Copenhaga.

Liderii europeni incearca sa ajunga la un echilibru intre cererile internationale pentru un fond mai puternic de combatere a crizei si opozitia tarilor care asigura cea mai importanta contributie, in frunte cu Germania, fata de asigurarea de ajutor suplimentar statelor cu situatie financiara dificila.

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat anterior ca zona euro nu ar trebui sa aloce mai mult de 800 miliarde euro pentru mecanismele de siguranta, iar accesarea fondurilor de urgenta ar trebui sa fie permisa doar statelor care se angajeaza la masuri de reforma.

Ministrii Finantelor din zona euro ar trebui sa finalizeze vineri structura fondurilor de urgenta, pregatind astfel una dintre ultimele componente ale programului anticriza al UE.

Un document obtinut de Reuters arata ca ministrii prezenti la Copenhaga pregateau un mecanism de urgenta de cel putin 700 miliarde euro, cu promisiunea de a angaja alte 240 miliarde euro daca ar fi necesar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri