Eficienta muncitorilor din Statele Unite s-a redus in ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,5 procente, aceasta fiind prima scadere a productivitatii muncii din ultimii peste patru ani, informeaza Rompres.

Productivitatea americanilor, factor determinant al nivelului de trai, s-a redus cu o rata anuala de 0,5 procente, in trimestrul patru, in timp ce salariile s-au majorat cu 3,3 la suta, cea mai mare crestere din anul trecut, a anuntat Departamentul Muncii. Ambele cifre au fost revizuite usor fata de estimarile originale din urma cu o luna, cand cifrele aratau pentru aceeasi perioada o reducere a productivitatii cu 0,6 la suta si cresteri salariale cu 3,5 la suta.

O scadere asemanatoare a productivitatii nu s-a mai produs in SUA din primul trimestru al anului 2001, cand reducerea productivitatii a fost de 0,6 procente, SUA intrand atunci intr-o perioada de recesiune.

Cei mai multi analisti economici sunt de parere ca aceasta reducere este doar una temporara, data de uragane si pretul produselor energetice. Estimarea celor mai multi analisti este pentru o crestere cu peste cinci procente a productivitatii in trimestrul unu al anului curent.

Pentru intregul an 2005, productivitatea a crescut cu 2,9 procente, dupa o crestere de 3,4 procente in 2004. A fost cea mai redusa crestere a productivitatii din anul 2001, cand productivitatea a crescut cu 2,4 procente.