Consiliul de Administratie al Endesa, cel mai mare producator de electricitate din Spania, a respins cu unaminitate de voturi oferta de preluare din partea companiei spaniole de utilitati Gas Natural. “Consiliul de Administratie a evaluat negativ oferta Gas Natural si recomanda actionarilor respingerea ofertei”, se arata intr-un comunicat oficial al companiei, citat de Forbes.

Acesta reprezinta respingerea in mod oficial a ofertei de 23 de miliarde de dolari a Gas Natural, Endesa catalogand aceasta suma ca fiind in neconcordanta cu valuarea reala a companiei, si mult mai mica decat oferta inaintata de gigantul industriei, compania germana E.ON., care a facut o oferta de preluare in valoare de 29,1 miliarde de euro.

E.ON. a primit de asemenea un raspuns negativ din partea Endesa in urma cu trei saptamani, caracterizarea ofertei fiind aceeasi ca si in cazul Gas Natural - “nu reflecta valoare reala a companiei”. Analistii considera ca Endesa supraliciteaza, fiind determinata sa obtina mai mult din partea E.ON., cea mai mare companie de distributiei energiei electrice in Germania.

Oferta Gas Natural a beneficiat si de sustinerea autoritatilor spaniole, care doresc crearea unei companii nationale competitive pe piata europeana a energiei. Cu toate acestea, board-ul Endesa a refuzat oferta Gas Natural imediat ce acest lucru a fost posibil, adica dupa inaintarea in mod oficial a unei oferte de preluare. Oficialii Gas Natural au declarat ca aceasta reprezinta oferta finala, sansele de a fi imbunatatita din punct de vedere financiar fiind egale cu zero.