Guvernul elen face presiuni asupra actionarilor bancilor sa contribuie cu miliarde de euro la recapitalizarea acestora, pentru a putea evita nationalizarea in cadrul componentei pentru sectorul financiar a pachetului de ajutor extern de 130 miliarde de euro de la creditorii internationali.
Investitorii vor afla saptamana urmatoare detaliile pachetului financiar oferit de guvernul elen sectorului bancar, parte a ajutorului financiar primit de Grecia de la statele din zona euro si FMI, potrivit Mediafax.

Autoritatile elene vor cu disperare ca bancile sa ramana sub control privat, scrie Reuters.

Termenii care vor fi prezentati saptamana urmatoare vor fi hotaratori pentru decizia actionarilor, de a participa sau nu. Daca acestia refuza, statul elen, puternic indatorat, ar putea ajunge in posesia bancilor.

In cel mai pesimist scenariu, ar fi nevoie de 50 miliarde de euro, circa un sfert din PIB al Greciei, pntru consolidarea sistemului bancar. Fondurile sunt necesare din cauza pierderilor din portofoliile de imprumuturi si din restructurarea datoriei statului catre creditorii privati. Salavarea Greciei de la faliment, prin stergerea unor datorii de circa 100 miliarde de euro, a lovit puternic bancile, care avea expuneri importante pe obligatiuni ale guvernului.

Statul vrea ca cel putin 10% din capital sa fie asigurat de actionarii bancilor prin emisiuni de drepturi, a declarat un bancher apropiat discutiilor, pentru Reuters.

"Actionarii mari vor fi nevoiti sa se decida, sa vina cu 10% pentru a pastra controlul. Costurile totale (ale programului pentru sectorul bancar, n.r.) ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro", a spus bancherul.

Disponibilitatea investitorilor de a contribui cu bani depinde de termenii si stimulentele pe care le va oferi guvernul. Daca acestia nu se implica, ar putea ajunge in situatia ca actiunile pe care le detin sa nu mai valoreze nimic.

"Problema cu sectorul bancar este ca imaginea de ansamblu ramane neclara. Termenii recapitalizarii nu au fost prezentati. Intrebarea este simpla: Va fi sistemul bancar nationalizat, sau nu?", intreaba Theodore Krintas, manager de fond la Attica Bank.

Restructurarea datoriei Greciei in martie a impus pierderi reale de 74% detinatorilor de obligatiuni si a sters 22 de miliarde de euro din capitalul de rang intai de 23,8 miliarde de euro al sistemului bancar, potrivit estimarilor FMI. Bancile elene aveau obligatiuni ale statului in valoare de circa 45-50 miliarde de euro.

Bancile vor trebui sa constituie si provizioane mai mari pentru eventuale pierderi, sporind astfel deficitul de capital pentru a ajunge la o rata de adecvare de 9% pana la sfarsitul lunii septembrie.

Banca centrala a Greciei a angajat compania de consultanta pentru investitii BlackRock pentru a evalua portofoliile de active ale bancilor pentru viitoare pierderi, iar rezultatele analizei sunt asteptate in aceasta luna.

In contextul recesiunii puternice si a somajului la nivelul record de 21%, calitatea activelor se deterioreaza. Ponderea creditelor neperformante in sold va creste probabil de la nivelul de 14,7%, unde se afla la sfarsitul anului, noteaza Reuters.

"Autoritatile vor face ce vor putea pentru a mentine bancile functionale si pentur a evita nationalizarea unde este posibil", a declarat Alex Tsirigotis, analist la Mediobanca Securities.

Statul nu vrea sa preia bancile, situatie care ar creste si mai mult indatorarea tarii.

Capitalul de care au nevoie bancile elene depaseste de cateva ori valoarea de piata a acestora, dupa ce cotatiile s-au prabusit la bursa. Actiunile bancilor elene au pierdut peste 77% din valoare anul trecut.

Cele mai mari patru banci, National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank valoareaza impreuna doar 2,7 miliarde de euro.

Grecia a infiintat Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara pentru a acorda sprijin financiar bancilor. Statul va oferi bancilor obligatiuni guvernamentale garantate de creditorii internationali, preluand in schimb actiuni cu drept de vot restrictionat si obligatiuni emise de banci, care in situatia in care capitalul va cobori sub un anumit nivel vor fi transformate in actiuni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri