Gazprom primeste unda-verde pentru fuziunea cu Rosneft

Grupul-monopol de stat din industria ruseasca de gaze naturale Gazprom a anuntat ca a intrat pe ultima suta de metri a fuziunii cu Rosneft.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a confirmat ca Gazprom va prelua 100% din actiunile Rosneft, care detine si Yuganskneftegaz, insa fosta "bijuterie a coroanei" grupului Yukos ramane in afara negocierilor.

Actiunile Gazprom au pierdut o jumatate de procent la anuntul vestii ca Yuganskneftegaz nu face parte din oferta, insa analistii se tem sa dea verdicte, mai ales ca detinatorul unitatii de productie a intrat totusi in proprietatea statului.

In realitate, mai multe voci sustin ca este vorba de o tactica foarte inspirata a Moscovei care da senzatia ca Yuganskneftegaz ii este indiferent, pentru a nu atrage un val de critici din partea comunitatii oamenilor de afaceri rusi, care la randul lor pot transmite un semnal negativ concurentilor straini.

"Yuganskneftegaz este o marfa foarte riscanta la masa tratativelor. Simpla pomenire a numelui atrage riscuri asupra pretului actiunilor, investitorii temandu-se ca scandalul declansat poate afecta negativ bursa", sustine un broker moscovit.

Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume si care asigura un sfert din necesarul de resurse al Europei, devine astfel un jucator si mai influent, o data cu preluarea Rosneft.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri