Economia mondiala isi continua cresterea insa exista riscul supraincalzirii sectorului imobiliar, au estimat guvernatorii bancilor centrale din principalele zece tari industrializate (G10), la sfarsitul reuniunii lor bitrimestriale desfasurate la sediul Bancii Reglementelor Internationale (BRI), transmite AFP.

Comparativ cu situatia inregistrata in luna ianuarie 2006, cand guvernatorii bancilor centrale din G10 au apreciat ca in 2006 cresterea economiei mondiale ar putea fi putin mai mare decat in 2005, situatia nu s-a modificat foarte mult, a declarat guvernatorul Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet.

Potrivit acestuia, pietele financiare mondiale au absorbit cu bine recentele modificari de politica monetare decise de Japonia, SUA si UE.
Cu toate acestea, guvernatorii din G10 sunt mult mai ingrijorati de semnele de supraincalzire care vin din sectorul imobiliar. Dupa o analiza atenta, am luat decizia de a supraveghea indeaproape acest sector, a declarat guvernatorul BCE. Potrivit acestuia, situatia nu a devenit inca alarmanta, insa trebuie urmarita cu atentie.

Saptamana trecuta, Trichet a apreciat drept galopanta cresterea pretului in sectorul imobiliar inregistrata in anumite tari din zona euro.
De exemplu, in cazul Frantei imprumuturile imobiliare au crescut cu 11,7 procente in ianuarie 2006 comparativ cu decembrie 2005, adica de trei ori mai rapid decat PIB-ul Frantei. Aceeasi idee a fost sustinuta si de noul presedinte al Federal Reserve, Ben Bernanke, ce recent a cerut bancilor americane sa dea dovada de vigilenta in politica lor de imprumuturi in sectorul imobiliar.

Aceasta a fost prima reuniune a guvernatorilor bancilor centrale din principalele zece tari industrializate la care a participat si noul presedinte al Federal Reserve, Ben Bernanke, care l-a inlocuit pe Alan Greenspan, precum si noul guvernator al Bancii centrale a Italiei, Mario Draghi, care l-a inlocuit pe Antonio Fazio. Urmatoarea reuniune a guvernatorilor bancilor centrale din G10 va avea loc la Basel in data de 8 mai 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri