Situatia buna a deficitului bugetar, a inflatiei si a volumului investitiilor straine ii permite Turciei sa viseze la un viitor european
In general vedem Turcia ca pe destinatia privilegiata a turistilor occidentali: statiuni luxoase, pline de fast, situri arheologice atractive, un teritoriu al vacantelor perfecte. Imaginile recente, din locurile in care au fost depistate focare de gripa aviara, ne-au dezvaluit insa si o Turcie cu un peisaj rural extrem de asemanator cu cel de la noi, ba chiar mai saracacios.

Intre aceste doua extreme se afla insa o Turcie cu un deficit bugetar incadrat in limitele europene, cu o inflatie sub control, cu un puternic aflux de capitaluri straine, cu un puternic consum intern. ''Deficitul bugetar a scazut sub 3%. Pare incredibil, insa noi respectam criteriile de la Maastricht'', declara recent ministrul Economiei, Mehmet Altan, citat de cotidianul francez Le Figaro.

Exporturile Turciei au batut si ele toate recordurile. Dupa o curba in stil chinezesc, care a atins 10% in 2004, cresterea economica ar trebui sa se apropie de 6% in 2005, potrivit OCDE, cu 1% mai mult decat previziunile Guvernului de la Ankara. Aceasta evolutie i-a oferit bancii centrale posibilitatea de a fixa tinta inflatiei pe 2007 la numai 4%. In ciuda acestei evolutii favorabile, care i-a permis tarii sa depaseasca puternica criza economica din 2000-2001, si a tuturor laudelor venite dinspre FMI si companiile de rating internationale, asupra Turciei continua sa planeze un imens pericol. Ea continua sa afiseze o datorie tot mai mare si o balanta de plati periculos de deficitara. Acest lucru nu ar trebui sa ii impiedice pe investiori.

Ritmul investitiilor a crescut foarte mult. Fata de 1 miliard de dolari investitii straine directe acum cinci ani, s-a ajuns, astfel, in prezent, la 9,7 miliarde de dolari. Marea provocare va veni pentru Turcia anul acesta: cresterea ratelor dobanzii in lume ar putea sa o penalizeze foarte tare. Probleme ar putea surveni si dinspre negocierile de aderare la UE, negocieri ce ar putea antrena o reechilibrare brutala a lirei turcesti, extrem de supraevaluata la ora actuala. Perspectivele raman totusi incurajatoare: cresterea consumului a dus la o crestere a productiei interne si a economiei in general. Nivelul de viata a evoluat si el cu aproape 25% in ultimii trei ani de zile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri