Guvernul chinez a anuntat miercuri ca verifica, in urma unor sesizari venite din partea Greenpeace, daca cerealele pentru copii produse de HJ Heinz Co. utilizeaza orez modificat genetic, chiar daca acest lucru este negat de companie, informeaza Rompres.
Organizatia internationala de mediu, Greenpeace, a anuntat in saptamana in curs ca in urma testelor de laborator a gasit orez modificat genetic in cerealele de pe rafturile din supermarketurile din Beijing ale Heinz.

China face cercetari sustinute in sectorul modificarii genetice a recoltelor in scopul cresterii productiei de produse alimentare. Grupurile de mediu sunt de parere ca asemenea recolte pot pune in pericol sanatatea umana.

Suprafetele cultivate anul trecut cu organisme modificate genetic (OMG) au inregistrat, la nivel mondial, o crestere cu 11 procente, potrivit unui raport al Serviciului international pentru achizitia aplicatiilor agro-biotehnologice (ISAAA).

8,5 milioane agricultori utilizeaza variante modificate genetic

Potrivit ISAAA, un grup de lobby american pro-OMG, in prezent un numar de 8,5 milioane agricultori utilizeaza variante modificate genetic care acopera o suprafata cultivata de 90 milioane hectare din 21 de tari din intrega lume. Raportul precizeaza ca in 1996, anul in care OMG-urile au intrat in exploatare comerciala, acestea nu erau utilizate decat in sase tari, iar suprafata cultivata nu acoperea decat 1,7 milioane hectare.

Printre cele 21 de tari care utilizeaza in prezent variante modificate genetic, un numar de 14 o fac pe o suprafata care depaseste 50.000 de hectare: Africa de Sud, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Spania, SUA, India, Mexic, Paraguay, Filipine, Romania si Uruguay.

Si in Uniunea Europeana se cultiva porumb modificat genetic

In 2005, Brazilia a fost tara in care culturile de OMG au cunoscut cea mai mare crestere anuala, 9,4 milioane hectare, cu o crestere de 88 de procente a suprafetelor cultivate cu soia modificata genetic. De altfel, o varianta de soia modificata genetic, rezistenta la ierbicide, a acoperit si in 2005 cea mai mare parte din suprafetele cultivate cu OMG, reprezentand aproape 60 la suta din total. Potrivit ISAAA, valoarea de piata a culturilor modificate genetic a atins 5,25 miliarde dolari in 2005, urmand sa ajunga la 5,5 miliarde dolari in acest an.

In Uniunea Europeana, in prezent sunt cinci tari (Germania, Spania, Franta, Portugalia si Cehia) care cultiva porumb modificat genetic, fiind acceptate pentru import si utilizare 28 de organisme modificate genetic. De exemplu, in Franta au existat in 2005 doar 488 hectare cultivate cu porumb OMG, dintr-un total de peste 30 milioane hectare cultivabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri