Cererea mondiala de titei brut va creste in acest an cu 1,5 milioane barili pe zi, aproximativ 1,8 procente comparativ cu 2005, ajungand la 84,5 milioane barili pe zi (mbj), a estimat Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) in raportul pe luna martie, publicat vineri la sediul sau de la Viena, potrivt Rompres .
Ultimele estimari ale OPEC marcheaza o usoara reducere (aproximativ 0,09 procente) comparativ cu estimarile cuprinse in raportul pe luna februarie, care mizau pe un consum mondial de petrol de 84,64 mbj in 2006. OPEC explica acest recul printr-o scadere anticipata a cererii venita din partea SUA, primul consumator mondial, si prin perspectivele pesimiste referitoare la cresterea economica inregistrata in acest an de tarile asiatice care nu sunt membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Referindu-se la evolutia cererii mondiale de petrol in luna februarie 2006, OPEC a anuntat ca importurile de titei ale tarilor membre OECD au ramas stabile, la nivelul de 24,3 milioane barili pe zi, in timp ce importurile de petrol ale SUA au crescut usor cu 0,4 mbj pana la 10 milioane barili pe zi, situatie care s-a repetat si in cazul Chinei, ale carei importuri de petrol au crescut cu 0,7 mbj pana la trei milioane barili pe zi. in schimb, importurile de titei ale Japoniei au scazut cu aproximativ 0,2 mbj pana la patru milioane barili pe zi. in ceea ce priveste productia de petrol a OPEC in luna februarie, Oragnizatia a anuntat ca a produs, in medie, 29,7 milioane barili de petrol pe zi, in crestere cu 0,16 mbj comparativ cu luna ianuarie.

Pentru anul 2005, pentru care dispune acum de date complete, OPEC afirma ca cererea mondiala de titei brut a crescut cu 0,96 mbj, aproximativ 1,1 procente comparativ cu 2004, pana la 83 milioane barili pe zi. Organizatia a precizat ca cererea mondiala s-a stabilizat in ultimul trimestru al anului trecut, in special in ceea ce priveste cererea venita din partea SUA, primul consumator mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri