Pana la sfarsitul lui 2010 guvernul japonez spera ca va dubla investitiile straine directe in Japonia, pana la 210 miliarde euro, in intentia de a relansa economia si a crea noi locuri de munca, potrivit unui articol aparut duminica intr-un important cotidian nipon, citat de Rompres.

Un comitet guvernamental urmeaza sa elaboreze noi masuri de atragere a investitiilor straine, inclusiv masuri de revizuire a politicii fiscale, urmand a prezenta noile propuneri in luna iunie a acestui an, informeaza cotidianul nipon Yomiuri.

La sfarsitul acestui an se asteapta ca investitiile straine directe in Japonia sa ajunga la aproximativ 13.200 miliarde de yeni (92,57 miliarde de euro), sau aproximativ 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Guvernul doreste ca, pana la sfarsitul anului 2010, sa mareasca cifra la 30.000 miliarde de yeni (210,4 miliarde de euro), reprezentand cinci procente din PIB, informeaza publicatia citata.

Desi investitiile straine au crescut in Japonia in ultimii zece ani, prevederile legislative nu sunt atat de tentante ca in alte state industrializate, printre altele si din cauza faptului ca investitiile straine erau considerate pana acum o amenintare pentru companiile nationale. Comparativ, in Statele Unite ale Americii investitiile straine directe reprezinta circa 12,8% din PIB-ul SUA.