SUA: inflatie in scadere in luna februarie

Inflatia la nivelul consumatorilor a incetinit cresterea in luna februarie, guvernul SUA raportand saptamana trecuta o inflatie pentru luna februarie de doar 0,1 procente, dupa cea de 0,7 procente din luna februarie.

Indicele preturilor de productie s-a redus cu 1,4% in luna februarie, scadere record din luna aprilie a anului 2003, dupa ce pretul produselor alimentare, energiei si benzinei s-au redus accentuat, informeaza Rompres.

Departamentul Muncii a raportat ca indicele preturilor de productie, indice care masoara inflatia inainte ca produsele sa ajunga la consumator, s-a redus cu 1,4%, in luna februarie, dupa ce in ianuarie a crescut cu 0,3 procente.

Indicele preturilor de consum in SUA a scazut cu 0,1 procente in decembrie 2005, comparativ cu luna precedenta, gratie reducerii preturilor la energie, insa pe ansamblul intregului an 2005 a inregistrat o crestere de 3,4 procente, cea mai mare majorare din ultimii cinci ani, a anuntat Departamentul american pentru Munca.

Cifrele referitoare la toate cele 12 luni ale lui 2005 arata ca anul trecut SUA au inregistrat cea mai mare crestere a indicelui preturilor de consum din ultimii cinci ani. in 2004, acestea s-au majorat cu 3,3 procente, iar in 2002 au inregistrat o crestere de 1,9 procente. Daca se exclud insa preturile la alimente si energie, indicele preturilor de baza in SUA a inregistrat in 2005 o crestere de 2,2 procente, similar cu 2004, insa mai mult decat cresterea de 1,1 procente inregistrata in 2003.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri