Pentru a contracara riscurile inflationiste asociate cresterii economice, Banca Centrala Europeana (BCE) va majora ratele dobanzilor, au anuntat membrii din Germania si Finlanda ai Consiliului Guvernatorilor al BCE, citati de Reuters. Nu a fost precizata data la care va fi adoptata o astfel de masura, dar pietele financiare o asteapta in luna mai, cel tarziu iunie.

Presedintele Bundesbank, Axel Weber, a afirmat ca, in pofida a doua majorari anterioare, ratele dobanzilor se afla la un nivel foarte scazut in Germania. In opinia sa, recentele cresteri ale ratelor dobanzilor sunt menite sa tempereze riscurile inflationiste, reprezentate de majorarea preturilor energiei, cresterea ofertei de pe piata monetara si intentia de majorare a taxelor asupra vanzarilor si a preturilor reglementate de stat. Dobanda de referinta a BCE este, in prezent, de 2,5%.

Guvernatorul Bancii Nationale a Finlandei, Erkki Liikanen, a declarat, si el, ca ratele dobanzilor sunt foarte scazute in zona euro, dar a sugerat ca este nevoie de mai multe dovezi privind dezvoltarea economiei. Intr-un discurs rostit in Parlamentul European, comisarul european pentru Probleme Economice si Monetare, Joaquin Almunia, a adoptat o pozitie similara, declarandu-se optimist in privinta perspectivelor economice ale UE. De altfel, cifrele privind cheltuielile de consum din Franta, date publicitatii marti, indica optimism in a doua economie din zona euro, indicele calculat inregistrand cea mai mare crestere lunara din ultimul an si jumatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri