Cea de-a treia intalnire inter-institutionala privind perspectiva financiara a UE, desfasurata la Bruxelles, s-a soldat cu multe progrese, insa s-a incheiat fara un acord in ceea ce priveste doua chestiuni-cheie: bugetul pentru perioada 2007-2013 si nivelul de finantare a instrumentului de flexibilitate. O a patra reuniune, care se anunta decisiva, este prevazuta la 4 aprilie la Strasbourg, informeaza un comunicat de presa.

Parlamentul si Consiliul UE nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste bugetul perspectivei financiare 2007-2013: echipa de negociere a Parlamentului a solicitat 12 miliarde de euro in plus fata de cele 862.4 miliarde propuse de Consiliu la summitul din decembrie 2005. Parlamentul considera aceasta suma “necesara” pentru finantarea unor politici comunitare ca educatia, cercetarea, retelele transeuropene si cooperarea transfrontaliera.

Parlamentul a solicitat, totodata, revizuirea fondurilor pentru instrumentul de flexibilitate, care sa permita suportarea unor cheltuieli neprevazute.

Citeste si:

Cele 200 milioane euro prevazute sa fie acordate anual sunt considerate insuficiente de deputatii europeni, mai ales dupa experienta cadrului financiar 2000-2006, cand “flexibilitatea” a fost solicitata in numeroase ocazii.

Printre progresele inregistrate se numara acordul privind cererile deputatilor privind revizuirea bugetului 2008-2009, revizuirea Regulamentului Financiar si a “certificarii” (care deschide calea pentru o mai buna monitorizare a modalitatii in care sunt cheltuite fondurile comunitare in statele membre). Partile au convenit sa se intalneasca din nou la 4 aprilie, la Strasbourg, in cadrul unei reuniuni care se anunta decisiva.