Banca Mondiala a aprobat zilele trecute anularea unor datorii in valoare de 37 de miliarde dolari pentru 17 state sarace. Decizia survine in cadrul unui acord care include acordarea, in schimb, a unor compensatii pentru institutia financiara, de catre statele donatoare, transmite Reuters.

Prin acest acord se pune capat mai multor luni de negocieri dificile intre cei mai importanti donatori ai Bancii Mondiale, privind modalitatea de finantare a viitoarelor imprumuturi acordate de divizia institutiei, Asociatia pentru Dezvoltare Internationala (ADI).

Termenii acordului pe o perioada de 40 de ani vor intra in vigoare la 1 iulie si vor acoperi plata datoriilor acumulate de cele 17 state pana la sfarsitul anului 2003, permitand astfel guvernelor sa majoreze cheltuielile pentru programele destinate reducerii saraciei.

"Este un acord istoric care combina imbunatatirea finantarii cu anularea datoriilor", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz. Tarile incluse in acord sunt Benin, Bolivia, Burkina Faso, Senegal, Guyana, Tanzania, Mozambic, Nicaragua, Niger, Mali, Rwanda, Etiopia, Honduras, Ghana, Uganda, Zambia si Madagascar.

Banca a primit angajamente ferme din partea statelor donatoare pentru acoperirea in proportie de 60% a costurilor programului, in timp ce problema diferentei de fonduri va fi rezolvata in timp, a precizat oficialul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Povestea romanului care intra in lupta cu marii procesatori de lapte