Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, ales joi, in unanimitate, presedinte al comitetului de actionari al North European Gas Pipeline Company NEGPC, care va construi conducta din Marea Baltica, va avea un salariu de 250.000 euro (300.000 dolari), informeaza Rompres.
In functia de director executiv al NEGPC a fost ales presedintele consiliului director al filialei Drezdner Bank in Rusia, Mattias Warning. Din comitetul de actionari mai fac parte presedintele Gazprom, Aleksei Miller, adjunctul lui, Aleksandr Medvedev si Vlad Rusakov. Interesele celorlaltor companii actionare BASF si E.ON - vor fi reprezentate de Eggert Foscherrau, Rayner Switserloot si Hans-Peter Floren.

Compania ruso-germana NEGP a fost creata in decembrie 2005 in vederea construirii gazoductului nord-european pe fundul Marii Baltice. Gazprom detine 51% din capitalul acesteia, iar partenerii - cate 24,5% fiecare. Gazoductul, care va avea o lungime de 1.200 de kilometri, va traversa Marea Baltica, unind localitatile Vaborg (Rusia) si Greifswald (Germania), urmand a fi dat in exploatare cel mai probabil in anul 2010.

Aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, fostul cancelar german a fost un puternic sustinator al proiectului inca de cand a fost cancelar.

Constructia gazoductului este foarte necesara pentru acoperirea cererii de gaze naturale a Europei, noul proiect neafectand furnizarea de gaze naturale rusesti prin actualul gazoduct care trece prin Ucraina, a subliniat fostul cancelar. 'Proiectul noului gazoduct nu este indreptat impotriva nici unui stat', a precizat Schroeder.

Proiectul va avea drept rezultat furnizarea a 55 miliarde metri cubi de gaze naturale sau, altfel spus, 10 procente din cererea Uniunii Europene, a declarat presedintele Consiliului Director al E.On Ruhrgas, Burckhard Bergman.

Proiectul, care urmeaza sa furnizeze o solutie alternativa la tranzitul gazului natural rusesc prin Europa de Est in schimbul unor investitii de peste patru miliarde euro, a declansat proteste vehemente din partea Poloniei si a tarilor Baltice. Fostul presedinte lituanian, Vytautas Landsbergis, a declarat ca prin construirea acestui gazoduct, care va ocoli tarile Baltice si Polonia, Rusia va putea sa impuna un pret de monopol si sa influenteze astfel politica tarilor aflate in vecinatatea sa.

Constructia a fost inceputa de Rusia in luna septembrie, pentru diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, in special a Germaniei, cel mai mare importator strain al Gazprom. BASF si E.On sunt partenerii germani in acest proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri