Bulgaria ar putea renunta, anul viitor, la cea mai stricta politica fiscala din Europa, concepand un buget echilibrat care sa permita cofinantarea proiectelor de dezvoltare impreuna cu Uniunea Europeana, a anuntat ministrul adjunct de Finante, Gheorghi Kadiev. Potrivit Reuters, in conditiile in care Bulgaria are un deficit de cont curent record, autoritatile de la Sofia vizeaza, pentru acest an, obtinerea unui excedent fiscal de 3% din PIB.

Concomitent, Guvernul intentioneaza sa micsoreze impozitul pe profit la 12%, cel mai redus din Europa, pentru a stimula investitiile si a diminua decalajul fata de statele occidentale. FMI a solicitat autoritatilor bulgare sa obtina un excedent bugetar mai mare pentru a compensa deficitul de cont curent care, anul trecut, ca urmare a importurilor mari de bunuri de consum, a atins recordul de 11,9% din PIB. Gheorghi Kadiev a mai spus ca Guvernul va avea o viziune mai clara asupra dimensiunii relaxarii fiscale abia dupa finalizarea estimarilor aferente anului 2007.

"Am inceput sa lucram asupra bugetului pe 2007 acum o luna si cred ca vom putea prezenta primele previziuni privind veniturile si cheltuielile peste doua saptamani", a spus ministrul bulgar. Acesta a anuntat, de asemenea, intentia Guvernului de a majora venitul minim netaxabil la 180 dolari pe luna, de la 123,9 in prezent. "Este clar ca incercam sa facem economia mai atractiva pentru investitorii straini si sa micsoram economia subterana", a subliniat Kadiev. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) va fi mentinuta insa la 20%, cu exceptia serviciilor hoteliere, care vor beneficia de o reducere de 7%.

Modificarea impozitelor trebuie sa obtina aprobarea Guvernului si Parlamentului, iar autoritatile s-au angajat ca procedurile sa aiba loc pana la sfarsitul lunii iulie. Aceste noi masuri, au calculat autoritatile bulgare, vor aduce fonduri suplimentare de 165 de milioane de leva mediului de afaceri si 300 de milioane de leva populatiei, contribuind in acelasi timp la combaterea evaziunii fiscale si a economiei subterane, estimata acum la 30-40% din activitatile comerciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri