Banca Centrala Europeana va majora rata dobanzii de referinta de cel putin doua ori, in acest an, pentru a controla inflatia, care ar putea ameninta revigorarea economiei europene, estimeaza o serie de analisti economici, chestionati de Bloomberg.
BCE va majora rata dobanzii de referinta de la 2,5 procente la trei procente, in acest an, arata un sondaj efectuat printre 39 de analisti chestionati de Bloomberg.

Potrivit Rompres Goldman Sachs Group Inc. si JPMorgan Chase & Co. si-au majorat valoarea estimarilor dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca Banca va face "tot ce e necesar" pentru a tine inflatia sub control.

In plus, Emiratele Arabe Unite si Qatar au informat ca iau in calcul cumpararea de euro cu rezervele combinate de 30 miliarde dolari, sporind astfel si mai mult valoarea euro.

Moneda euro a crescut in trimestrul unu ca urmare a estimarilor de majorare a ratei de catre BCE, in timp ce Federal Reserve pare a se apropia de finalul majorarii ratei dobanzii de referinta, dupa 15 majorari in perioada care a trecut de dupa luna iunie 2004.

BCE a majorat rata dobanzii de referinta pentru prima data din anul 2000, in 1 decembrie 2005, iar a doua oara in 2 martie, rata ajungand astfel la 2,5 procente.

Majorarea ratei ar putea controla cresterea euro-regiunii in care circula 9.500 de miliarde euro, descurajandu-se cheltuielile de consum si alte cheltuieli legate de sectorul afacerilor, s-a aratat intr-un raport al Standard & Poor's.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
7 dezastre economice globale in 2019 care afecteaza si Romania
Setari Cookie-uri