Prim-ministrul rus, Mikhail Fradkov, a semnat, joi, o ordonanta referitoare la deschiderea negocierilor pentru rambursarea anticipata a 12 miliarde dolari din datoria Rusiei catre Clubul de la Paris, a declarat joi pentru agentia Ria Novosti, citata de Rompres, o sursa din interiorul Ministerului rus de Finante.

Potrivit acestei surse, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, negocierile cu tarile membre ale Clubului de la Paris ar putea debuta in zilele urmatoare urmand ca discutiile concrete sa aiba loc cu prilejul urmatoarei sesiuni a Clubului, in luna mai a acestui an. Discutiile se vor purta in special cu privire la conditiile de rambursare a datoriei si de tarile care vor fi incluse. in cazul ajungerii la o intelegere multilaterala, Rusia va semna un acord bilateral cu fiecare din partile creditoare interesate.

Zilele trecute ministrul rus de Finante, Alexei Kudrin, a declarat ca guvernul de la Moscova ar urma sa aprobe in urmatoarele zile o propunere a ministerului pe care il conduce referitoare la rambursarea anticipata a 12 miliarde dolari din datoria catre tarile membre ale Clubului de la Paris. O astfel de suma ar acoperi majoritatea datoriilor Rusiei catre Clubul de la Paris, exceptand aproximativ sase miliarde dolari pe care guvernul german le-a convertit in obligatiuni.

Anul trecut Rusia a rambursat deja in avans 15 miliarde dolari din datoria de aproximativ 43 miliarde dolari a fostei URSS catre Clubul de la Paris, urmand ca pana la sfarsitul lui 2006 sa mai ramburseze alte 12 miliarde dolari.