Grupul britanic de aparare BAE Systems a confirmat negocierile pentru vanzarea celor 20 de procente pe care le detine in cadrul producatorului european de aeronave Airbus, informeaza Bloomberg. BAE se afla deja in negocieri cu grupul european de aparare EADS, care detine restul de 80% din Airbus. Discutiile sunt intr-un stadiu primar, orice anunt urmand sa fie facut la momentul potrivit, se arata intr-un comunicat oficial al BAE.

BAE a luat decizia de a iesi din afacerea cu aeronave comerciale dupa ce profitul diviziei a scazut anul trecut la 255,42 milioane de euro, fata de 286,81 milioane de euro in 2004. In acelasi timp, segmentul tehnizii militare este in crestere in Statele Unite, BAE fiind al 17-lea furnizor de echipamente militare pentru autoritatile americane.

Oficialii companiei engleze au mai anuntat ca aceasta tranzactie nu va avea nici un inpact asupra celor 13.000 de angajati ai Airbus de pe teritoriul Marii Britanii. EADS este un consortiu germano-francezo-spaniol, BAE fiind singurul actionar britanic. Intentia grupul britanic de a-si vinde cota sa de participatie a starnit ingrijorare printre angajatii celor doua fabrici din Regatul Unit, acestia temandu-se de un eventual plan de restructurari. Vrem sa stim daca productia va ramane in Marea Britanie sau daca va fi transferata in alte tari din care provin si comenzile, au declarat reprezentantii sindicatelor din cele doua fabrici. Vestile pentru salariati par a fi insa bune, Airbus anuntand de curand ca va angaja inca 650 de persoane.

Airbus a fost anul trecut liderul pietei constructoare de avioane civile, inregistrand 378 de avioane livrate si 1055 de comenzi, un record absolut pentru producatorul european. Astfel, pentru al V-lea consecutiv, Airbus a surclasat principalul sau rival, compania americana Boeing, care a comercializat doar 290 de aeronave civile si a contractat livrari pentru alte 1002. Totusi, in ceea ce priveste sumele incasate, Boeing s-a situa pe prima pozitie, avand in vedere numarul mai mare de avioane de largi dimensiuni comercializate.

Acesta a reprezentat unul din motivele care au determinat BAE sa aleaga segmentul de tehnica militara, asupra caruia s-a concentrat in ultimii zece ani. Anuntul a dus la la o crestere a cotatiilor actiunilor BAE cu 0,5%, pana la 32,25 de euro, la bursa din Paris, evaluand grupul britanic la 19,47 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri