Compensatiile financiare totale incasate de directorii generali ai celor mai mari 500 de companii din SUA au crescut cu 16% anul trecut, la 5,2 miliarde dolari, cu un pachet mediu de 10,5 milioane dolari. Cel mai bine platit CEO american este John Hammergren, seful McKesson, cu 131 milioane dolari, scrie Mediafax.
Cea mai mare parte din compensatiile financiare primite de directorii generali ai marilor companii americane reprezinta pachete de actiuni, cu o podnere de 61%, potrivit topului celor mai bine platiti executivi americani realizat de Forbes.

Astfel, directorii inclusi in studiu au castigat in medie 6,3 milioane dolari din actiuni si optiuni de achizitie a actiunilor, fata de 5,2 milioane dolari in 2010, in timp ce remuneratia medie acordata in cash, reprezentand salarii si bonusuri, a urcat cu 8%, la 3,5 milioane de dolari.

Topul celor mai mari 500 de companii americane este determinat in functie de vanzari, profit, active si valoarea de piata.

Cresterea de 16% a compensatiilor directorilor generali ai marilor companii este peste majorarea salariala medie de 3% inregistrata in 2011 la nivelul economiei americane, potrivit Forbes.

Cel mai bine platit CEO din raportul Forbes este John Hammergren, seful McKesson Corp, cea mai mare companie de servicii medicale din lume, cu vanzari de 112 miliarde de dolari in 2011. Acesta a primit 6,3 milioane de dolari drept salariu si bonusuri, respectiv 112 milioane de dolari in actiuni si optiuni.

Pe locul al doilea se regaseste miliardarul Ralph Lauren, seful companiei cu acelasi nume, care a incasat 67 milioane de dolari.

Pozitia a treia este ocupata de Michael Fascitelli, directorul general al trustului de investitii imobiliare Vornado Realty, urmat de Richard Kinder de la Kinder Morgan, cea mai mare companie americana de transport si depozitare de petrol si gaze, care i-a acordat pentru anul trecut CEO-ului 61 milioane de dolari.

Pe locul 5 este seful gigantului Honeywell International, David Cote, cu 56 milioane de dolari. Cea mai bine platita femeie din SUA este Irene Rosenfeld, directorul general al Kraft Foods, cu o compensatie financiara de 25,4 milioane de dolari.

Cinci directori generali au incasat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, respectiv Larry Ellison de la Oracle, Larry Page de la Google, Meg Whitman de la Hewlett Packard, Richard Kinder de la Kinder Morgan si John Mackey de la Whole Foods.
Pe sectoare economice, cei mai bine platiti directori generali se regasesc in sectorul farmaceutic si al biotehnologiei, cu o compensatie medie de 18,3 milioane de dolari in 2011. Acestia sunt urmati de sefii marilor companii media (17,3 milioane de dolari), cei din sectorul produselor de larg consum (15,7 milioane de dolari), restaurante si turism (14,4 milioane de dolari), respectiv bunuri de folosinta indelungata (13,8 milioane de dolari).

Cei mai prost platiti directori generali din SUA lucreaza in sectorul utilitatilor, cu un pachet financiar mediu de 6,1 milioane de dolari anul trecut, precedati de software si servicii (6,7 milioane de dolari), banci (7 milioane de dolari), asigurari (7,9 milioane de dolari) si retail (8,4 milioane de dolari).

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri