Costurile de imprumut ale Spaniei au depasit nivelul de 6%, considerat maximul sustenabil de catre majoritatea analistilor din piata, temerile privind un posibil faliment revenind in atentia investitorilor, informeaza BBC.
Dobanda ceruta de investitori pentru titlurile de stat spaniole pe zece ani a ajuns la 6,1% in dimineata zilei de luni. O rata a dobanzii de peste 6% este considerata nesustenabila pentru Spania daca tara este obligata sa plateasca acest nivel pentru o perioada mai lunga de timp, scrie RTE News.

Pentru comparatie, dobanda platita de Germania, cea mai puternica economie din Europa, pentru obligatiunile de stat pe zece ani este de 1,73%.
Investitorii erau oricum ingrijorati de situatia Spaniei avand in vedere cele mai recente date care arata ca bancile spaniole sunt dependente in totalitate de imprumuturile de urgenta oferite de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Imprumuturile luate de catre bancile spaniole de la BCE au atins recent nivelul record de 227,6 miliarde euro. De la sfarsitul anului trecut, Banca Centrala Europeana a foerit bancilor imprumuturi ieftine de peste un trilion de euro. Banii erau destinati bancilor centrale din statele UE, care, la randul lor, urmau sa cumpere titluri de stat locale si sa reduca astfel costurile de imprumut ale tarilor.

Desi strategia a functionat initial, investitorii se tem acum de faptul ca bancile spaniole au ajuns sa depinda de banii ieftini de la BCE pentru a rezista in piata.

Sursa imagine:
sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri