Banca Mondiala l-a desemnat pe Jim Yong Kim in functia de presedinte, perpetuand traditia ocuparii acestui post de catre un cetatean american, relateaza AFP.
Statele membre l-au desemnat, fara surpriza, pe acest medic si antropolog, in varsta de 52 de ani, presedinte al Universitatii Dartmouth din New Hampshire, in nord-estul Statelor Unite, in cursul unei reuniuni a Consiliului de Administratie (CA), scrie Mediafax.

Pentru prima data, candidatul Statelor Unite a avut un concurent, si anume ministrul nigerian al Finantelor Ngozi Okonjo-Iweala. Insa Kim parea favorit, avand in vedere sustinerile obtinute in ultimele saptamani, care i-au asigurat un avans confortabil.

Banca Mondiala nu a precizat cu adevarat cum a fost facuta aceasta alegere.

"Membrii CA l-au ales pe Jim Yong Kim ca presedinte, pentru un mandat de cinci ani, incepand de la 1 iulie", a anuntat institutia intr-un comunicat. "Candidatii finali au primit sustinere din partea tarilor membre, lucru care constituie un indiciu cu privire la calibrul lor", se mai arata in comunicat.

Textul nu face nicio referire la "consensul" dintre tarile membre. De asemenea, nu era posibil sa se stie cum s-au pronuntat statele membre care nu si-au facut, inca, publice preferintele, si anume tari ca China, Brazilia sau tarile europene.

Gratie unui aranjament tacit cu europenii, postul este monopolizat din 1946 de catre americani. In schimb, europenii au monopolizat in acelasi mod conducerea Fondului Monetar International (FMI).

Okonjo-Iweala, foarte apreciata de catre functionarii institutiei, in cadrul careia si-a petrecut 25 de ani din cariera, a incercat, fara rezultat, sa conteste traditia.

"Stiti, aceasta alegere nu are la baza, cu adevarat, meritul", a declarat ea la Abuja. "Este un vot in functie de greutatea politica", iar, "din acest motiv, Statele Unite il vor castiga".

In pofida unei lungi cariere in cadrul Bancii Mondiale, probabil ca pasaportul sau este cel care a impiedicat-o sa avanseze dincolo de postul de directoare generala, pe care l-a ocupat in perioada 2007-2011, comenteaza AFP.

Statele membre ale Bancii Mondiale s-au angajat in 2011 sa aleaga presedintele dupa o procedura "deschisa, transparenta si bazata pe merit".

Statele Unite au apreciat ca acest angajament a fost respectat, indemnand si "alte institutii financiare internationale" sa se inspire din aceasta procedura.

"Sunt convins ca Banca Mondiala va beneficia de o noua perspectiva si de calitatile solide de conducere ale lui (Jim Yong) Kim", a declarat secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner, citat intr-un comunicat.

Jim Yong Kim se afla luni la Lima, oras in care a petrecut o parte din cariera sa, in anii '90, luptand impotriva tuberculozei.

Putin cunoscut, inclusiv in tara sa, inainte de a fi selectat de presedintele Barack Obama, acest practician in domeniul sanatatii publice de origine sud-coreeana va trebui sa depaseasca scepticismul unei bune parti a corporatiei economistilor, care ii reproseaza o anumita lipsa de experienta financiara si diplomatica.

Organizatiile nonguvernamentale (ONG) au fost clare in aprecierile lor.

"Nu este evident daca va fi un reformator puternic al Bancii (Mondiale), mai ales pentru ca va trebui sa se angajeze fata de Guvernul american, care l-a plasat in acest post", a declarat pentru AFP Peter Chowla, coordonatorul Proiectului Bretton Woods, un site critic la adresa FMI si BM realizat de o coalitie de ONG-uri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri