Inflatia din zona euro a stagnat in februarie la 2,7%, peste nivelul tintit de Banca Centrala Europeana, de sub 2%, din cauza preturilor ridicate ale petrolului, reiese din datele prezentate marti de Eurostat.
Biroul de statistica al UE a modificat in urcare estimarea privind inflatia, de la nivelul de 2,6% prezentat la finele lunii martie intr-un raport preliminar, potrivit Mediafax.

"Carburantii pentru transporturi (plus 0,36 puncte procentuale), gazele (plus 0,14 puncte) si pacura (plus 0,08 puncte) au avut cele mai mari influente pozitive asupra indicatorului principal, in timp ce telecomunicatiile (minus 0,18 puncte procentuale), chiriile (minus 0,08 puncte) si autoturismele (minus 0,07 puncte) au impins inflatia in jos", se spune intr-un comunicat al Eurostat.

Astfel, impactul preturilor ridicate ale petrolului si gazelor reprezinta aproape 0,6 puncte procentuale din rata anuala a inflatiei din zona euro din luna martie.

Prognozele oficiale si estimarile economistilor arata ca economia zonei euro a intrat in recesiune tehnica in primul trimestru al acestui an, in timp ce somajul este in crestere, guvernele continua sa deruleze o politica de austeritate, iar increderea firmelor si consumatorilor in perspectivele economice s-a deteriorat, afectand cheltuielile de consum. Astfel, inflatia ar fi trebuit sa reflecte aceasta situatie, insi pretul petrolului Brent se mentine la niveluri foarte ridicate, apropiate de 120 dolari pe baril, potrivit agentiei Reuters.

Dupa ce a calmat criza datoriilor de stat din zona euro prin masuri fara precedent, Banca Centrala Europeana ar putea reveni la o politica de combatere a inflatiei, posibilitate subliniata si in ultimul buletin lunar al instituteii, care avertizeaza asupra pericolului cresterii preturilor.

BCE a derulat in decembrie si februarie, in premiera, operatiuni de refinantare pe trei ani pentru bancile comerciale, care au atras attfel 1.000 miliarde euro de la institutie.

Banca a mentinut la inceputul lunii aprilie dobanda de politica monetara la 1% pentru cea de-a patra luna consecutiv, rezistand presiunilor de a continua reducerea ratei de referinta si de a permite cresterea inflatiei pentru a stimula economia.

La nivelul UE, inflatia a stagnat in martie la 2,9%, iar Romania, cu o rata de 2,5%, s-a incadrat pe pozitia a treia in randul tarilor din afara zonei euro, numai Suedia (1,1%) si Bulgaria (1,7%) inregistrand cresteri mai putin semnificative ale preturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri