Fondul Monetar International (FMI) a imbunatatit usor estimarea de crestere a economiei mondiale in acest an, de la 3,3% prognoza din ianuarie, la 3,5%, si anticipeaza o contractie mai redusa, de 0,3%, fata de 0,5% anterior, pentru zona euro.
Pentru anul urmator, Fondul se asteapta la un avans al economiei mondiale de 4,1%, usor mai mare comparativ cu nivelul de 3,9% cat anticipa la inceputul anului, conform Mediafax.

FMI a mentinut, in raportul World Economic Outlook 2012, estimarile de crestere economica pentru Romania, la 1,5% pentru acest an si la 3% pentru anul urmator, similare cu cele din cel mai recent raport de evaluare a acordului preventiv.

La nivelul zonei euro, contractia va fi mai puternica in prima jumatate a anului, de circa 0,5%, urmata in al doilea semestru de inceputul unei recuperari. Recesiunea va fi usoara si de scurta durata in multe economii avansate ale regiunii, cu exceptia unor tari precum Grecia sau Portugalia, care implementeaza programe comune cu UE si FMI. Economia Greciei se va contracta in acest an cu 4,7%, iar cea a Portugaliei cu 3,3%.

Economia Germania, cea mai mare din zona euro, va creste in 2012 cu 0,6%, iar Franta, a doua, cu 0,5%. In ianuarie, FMI estima un vans de numai 0,3% pentru Germania si 0,2% pentru Franta.

Urmatoarele doua state din zona euro in functie de PIB vor inregistra contractii. Astfel, economia Italiei va avea o scadere de 1,9%, iar Spania de 1,8%. Prognozele anterioare indicau scaderi economice de 2,2% pentru Italia si 1,7% pentru Spania.

Estimarea pentru Europa Centrala si de Est indica un avans economic de 1,9% in acest an.

In regiune, Polonia va avea cea mai mare crestere, de 2,6%, urmata de Slovacia, cu 2,4%, Turcia, cu 2,3%, Letonia, Estonia si Lituania, toate trei cu cate 2%, Romania, cu 1,5%, Bulgaria, cu 0,8%, Serbia, cu 0,5%, si Cehia, cu 0,1%. Economia Ungariei va stagna, in timp ce Slovenia va inregistra o contractie de 1%, iar Croatia de 0,5%.

In Europa emergenta, perspectivele de crestere pe termen scurt vor fi strans legate de evolutiile din tarile care constituie centrul zonei euro. Potrivit scenariului de baza al FMI, o mare parte din impactul incetinirii inregistrate in uniunea monetara la sfarsitul anului trecut a fost deja absorbit, iar dezvoltarea comertului si a activitatii industriei prelucratoare ar trebui sa se accelereze pe parcursul lui 2012.

Totusi, accesul mai dificil la finantare, ca urmare a masurilor marilor grupuri bancare de a renunta la unele active din regiune, va afecta, probabil, cresterea creditarii.

Economia Uniunii Europene va stagna in acest an, estimeaza FMI, Statele Unite vor avea o crestere de 2,1%, iar Japonia de 2%. Dintre marile economii emergente, China va inregistra o crestere de 8,2%, India de 6,9%, Rusia de 4%, iar Brazilia de 3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri