In ciuda situatiei economice bune pe care o are China, agricultura reprezinta un motiv de ingrijorare pentru analisti, care nu vad cu ochi buni evolutia celui mai mare producator agricol din lume.

Oficialii chinezi prevad in 2012 o productie de cereale ce va depasi 580 de milioane de tone, cu 4,5% mai mult comparativ cu 571 de milioane de tone, cat a fost in 2011, fapt ce marcheaza opt ani consecutivi de crestere, conform China Daily.

Cu toate acestea, unii experti sunt ingrijorati de starea in care se afla agricultura tarii, ce nu este bine organizata si mai ales subdezvoltata din punct de vedere tehnologic, comparativ cu gradul de industrializare al zonelor urbane.

Alt fapt subliniat de analisti este migratia fortei de munca tinere catre orase, motiv pentru care multe ferme au fost parasite.

Zhu Gang, cercetator la Institutul de Dezvolatare Rurala, a mentionat ca majorarea preturilor la materiale si dezastrele naturale sunt cei mai mari factori care pot afecta culturile din acest an, laolalta cu fluctuatiile frecvente la preturile produselor agricole.

Chiar si asa, ele nu sunt singurele probleme cu care se confrunta sectorul agricol. In primul rand, China incepe sa ramana fata terenuri arabile ce pot fi exploatate. Apoi, mai este problema reformelor ce privesc gazele naturale care ameninta sa scumpeasca fertilizatorii, fara sa vorbim de lipsa materiilor prime, si in ultimul rand, presiunea tot mai mare pusa pe fermieri pentru a suplimenta productiile an de an pentru rapoartele oficiale, potrivit Business Insider.

Premierul Wen Jiabao a declarat prin intermediul unui comunicat guvernamental ca se vor face eforturi pentru majorarea veniturilor fermierilor, precum si pentru dezvoltarea infrastructurii rurale si a suportului tehnologic.

In plus, autoritatile vor aloca fonduri de 148 de miliarde de euro catre zonele rurale, agricultura si fermieri, cu 22 de miliarde de euro mai mult fata de anul trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Skanska si Topolinski au batut palma pentru un teren in Bucurestii Noi