Saptamana trecuta moneda unica europeana a testat importantul prag de rezistenta de la 1,2340 dolari, pe care nu a reusit, insa, sa il depaseasca.

Evolutia paritatii euro/dolar a fost foarte agitata. Daca luni ea a fluctuat intre 1,2035 si 1,2121 dolari, joi euro a urcat la 1,2276 - 1,2330 dolari, pentru ca apoi sa scada la 1,2190 dolari. Deprecierea euro a intervenit dupa declaratiile presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, privind evolutia dobanzii de referinta din euro-zona. Investitorii luasera in calcul posibilitatea ca aceasta sa fie majorata pana in mai de la 2,50% la 2,75%, insa presedintele BCE a exclus aceasta varianta, ceea ce a fost ca un dus rece pentru piete, euro coborand vineri seara la New York pana la 1,2094 dolari.

La intarirea dolarului a ajutat si publicarea datelor privind crearea in martie a 211.000 noi locuri de munca in SUA, investitorii manifestandu-si acum speranta ca Rezerva Federala americana va proceda la noi majorari ale dobanzii si ca nu se va opri la 5% ci la 5,25, pana la finele lui iunie. In acest moment dobanda americana se situeaza la 4,75%, dupa 15 majorari consecutive, incepand cu iunie 2004, cand ea era doar de 1%.

Pentru perioada urmatoare ne putem astepta la o noua testare a pragului de 1,20 dolari iar, apoi, a celui de 1,19 dolari.
O evolutie exploziva a avut insa metalul galben, care a depasit saptamana trecuta pragul de 600 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel al ultimilor 25 de ani, el crescand in ultimele trei luni cu mai mult de 15%, dupa ce anul trecut mai castigase 40%.

Analistii considera ca este foarte posibil ca in cursul acestui an sa fie atins si pragul de 800 dolari/uncie. Iar aceasta crestere are loc pe fondul unei scaderi a consumului pentru bijuterii. Principala cauza a acestei evolutii o constituie evolutia oscilanta a principalelor monede si evenimentele geopolitice si geostrategice care au loc in Orientul Mijlociu, in mod special in Palestina si Iran.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Bursa romaneasca mai are de recuperat 34% pentru a face istorie