Economia franceza a inceput cel de-al doilea trimestru al acestui an intr-o nota negativa, afectata de scaderea activitatii din servicii si de cea mai abrupta contractie din sectorul privat inregistrata in ultimele sase luni, semnale ingrijoratoare pentru finalistii alegerilor prezidentiale.
Indicele activitatii din sectorul serviciilor si industria manufacturiera, calculat de Markit si CDAF in urma unui sondaj amplu in randul firmelor si companiilor, a scazut in aprilie la 46,8, cel mai redus nivel din octombrie, fata de 48,7 in martie, transmtie Reuters. Un rezultat sub 50 indica contractia activitatii din mediul de afaceri, relateaza Mediafax.

Pentru industria manufacturiera, studiul a avut rezultate usor mai bune decat in luna martie, indicand o rata mai lenta de scadere a activitatii.
Indicele sectorului serviciilor a scazut insa puternic, marcand totodata prima contractie din ultimele patru luni.

Managerii intervievati in cadrul sondajului au aratat ca consumatorii par sa amane cumparaturile si comenzile pana la incheierea alegerilor prezidentiale. Primul tur de scrutin a avut loc duminica, iar castigatorii Francois Hollande si Nicolas Sarkozy se vor infrunta in cel de-al doilea tur, programat pentru 6 mai.

Rezultatele sondajului sunt mai proaste decat la inceputul primului trimestru, cand majoritatea analistilor considera ca economia franceza s-a contractat.

In acesta situatie, economia franceza ar putea scadea si in trimestrul al doilea, intrand in recesiune tehnica, evolutie care ar creste semnificativ presiunile pentru castigatorul alegerilor din 6 mai.

Economia Frantei, cu un Produs Intern Brut de aproximativ 1.900 miliarde euro, a reusit pana acum sa evite o noua runda de recesiune, dupa declinul provocat de criza financiara mondiala din 2008-2009.

Guvernul actual s-a angajat sa reduca deficitul bugetar de la 5,2% din PIB la 3% din PIB pana la finele anului viitor, insa obiectivul ar putea fi greu de atins in contextul cresterii economice sub estimari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri