O victorie a socialistului Francois Hollande in alegerile din Franta ar zdruncina ortodoxia economica din Europa, dar va oferi cel putin posibilitatea unui drum mai bun, spune economistul Paul Krugman, pe blogul sau de la New York Times.
Socialistul Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta cu 28,56 la suta din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 27,07 la suta, cei doi urmand sa-si dispute victoria finala in cel de-al doilea tur, pe 6 mai, potrivit rezultatelor aproape definitive ale Ministerului de Interne.

Citeste mai mult despre alegerile din Franta si afla cine a creat surpriza primului tur de scrutin.

Desi recunoaste ca nu stie prea multe despre scena politica franceza, Krugman apreciaza ca actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, are o idee foarte clara despre ce trebuie sa faca in materie de politica economica, in timp ce contracandidatul nu are.

Krugman avertizeaza ca o victorie a lui Sarkozy va insemna continuarea politicii economice ortodoxe, care insista pe faptul ca responsabilitatea fiscala este singura virtute si austeritatea este raspunsul universal.

"Aceasta abordare are in continuare suporteri, in ciuda dovezilor coplesitoare ca este gresita si are consecinte dezastruoase in practica", spune Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie.

Ca urmare, daca Hollande va castiga, edificiul economic european cladit in ultima perioada de Germania si Franta s-ar zgudui.

"Hollande este nebun pentru ca cere majorarea taxelor pentru veniturile mari, care sunt si asa la limita superioara, dupa cum au calcullat o serie de experti in finante", concluzioneaza Krugman.

Afla ce consecinte vor fi in Romania daca Franta face "virajul la stanga".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri