Rolul unui manager de risc intr-o institutie financiara a crescut semnificativ odata cu criza financiara, maturizarea departamentelor de gestiune a riscurilor avand un impact direct asupra riscului pe care firmele sunt acum dispuse sa si-l asume, potrivit companiei de brokeraj in asigurari si consultanta de risc Marsh.
„Criza financiara a subliniat slabiciuni fundamentale in gestiunea riscului si controalele pe care le practica institutiile financiare. In conditiile in care intreaga lume financiara face eforturi sa-si spele reputatia deja bine patata si sa recastige increderea investitorilor, rolul risk managerilor nu poate fi subestimat. Precum niste sisteme de monitorizare risk managerii pot ajuta conducerea institutiilor financiare sa identifice riscurile noi, sa reduca nivelul de incertitudine, deci sa optimizeze performanta”, spune Marc Passch, sef al departamentului de consultanta de risc in cadrul Marsh.

Studiul publicat de Marsh releva faptul ca rolul unui manager de risc intr-o institutie financiara a crescut semnificativ odata cu criza financiara, 68% dintre respondenti declarand ca au acum un statut mai important in cadrul organizatiilor in care lucreaza. Maturizarea departamentelor de gestiune a riscurilor are un impact direct asupra riscului pe care companiile sunt acum dispuse sa si-l asume, astfel: 34% dintre respondenti declara ca apetitul pentru risc a crescut in ultimii trei ani, comparat cu doar 18% in 2009.

Raportul indica un acord general in randul managerilor de risc, acestia considera in proportie de 61% ca noile reglementari din domeniu au facut foarte putin, sau deloc, in sensul reducerii expunerii la riscurile operationale. Doar 14% considera reglementarea un risc major in urmatoarele 18 luni.

Intitulat: „New Risk Management Insights for Financial Institutions”, raportul detaliaza informatiile culese de la risk manageri si experti in gestiunea riscului de la 120 de institutii financiare de top din Europa, Orientul Mijlociu, dar si Africa.

Raportul mai subliniaza faptul ca exista o crestere a atentiei acordate riscurilor asociate lichiditatii si creditului comercial. Peste doua treimi dintre respondenti (69%) au subliniat riscul de credit comercial, iar 56% au ales riscurile legate de lichiditati drept prioritare in urmatoarele 18 luni, comparat cu 37%, respectiv 22% in 2009.

„Acum trei ani, institutiile financiare isi recunosteau problemele in fata crizei financiare si cotau rezolvarea acestora ca prima prioritate. Astazi, studiul nostru releva faptul ca in cadrul consiliilor de administratie rolul risk managementului este de a oferi un avantaj competitiv. Din moment ce capitalul este mai scump ca inainte de criza, un risk management bun este o unealta esentiala pentru a atrage fonduri noi”, a spus Carrick Lambert, care conduce departamentul dedicat institutiilor financiare din cadrul Marsh la nivel de EMEA.

El a adaugat ca se observa o miscare importanta spre un model mai centralizat de management al riscului, 30% dintre respondenti descriindu-si structura ce gestioneaza riscul, drept una centralizata, in comparatie cu 17% in 2009. "Ne asteptam ca aceasta tendinta de centralizare sa continue, iar managerii de risc sa ocupe pozitii permanente in majoritatea consiliilor de administratie”.

Broker de asigurari si consultant de risc, Marsh, este parte a Marsh & McLennan Companies, din grup mai facand parte si Guy Carpenter, specialist in risc si reasigurari; Mercer, furnizor de servicii si consultanta HR; si Oliver Wyman, consultanti de managemenet. Grupul este listat (simbolul: MMC) pe bursele din New York, Chicago si Londra.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri