Pretul petrolului a urcat din nou, luni, la nivelul de 68 de dolari pe baril, in urma tensiunilor generate de programul nuclear iranian, dar si a problemelor legate de livrarile din Nigeria, scrie presa internationala.
Pretul titeiului a crescut luni, pe pietele electronice asiatice, titeiul din Golf ajungand la 67,73 dolari pe baril, in crestere cu 0,34 dolari, iar cel din Marea Nordului a crescut, la Londra, cu 0,41 dolari pe baril, pentru a ajunge la 67,70 dolari, ca urmare a eventualei izolari a Iranului si a ingrijorarilor corelate ofertei de benzina din SUA, informeaza Rompres.

Titeiul light, sweet crude, cu livrare in luna mai a crescut cu 0,34 dolari pentru a se cifra la 67,73 dolari, la bursa electronica de la Singapore, dupa pranz.

Contractele la termen de benzina au majorat pretul cu 1,22 dolari pentru a se cifra la 1,9890 galonul (3,8 litri), adica 0,52 dolari, in timp ce combustibilul pentru incalzit a ajuns la 1,8915 dolari galonul, in crestere cu 0,89 dolari.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut Iranului sa suspende programul de imbogatire a uraniului. Iranul a refuzat sa suspende programul, pretinzand ca este vorba de un program la scala redusa, strict pentru cercetare si nu pentru dezvoltarea armelor nucleare.

Administratia SUA a lasat deschisa posibilitatea unui raspuns militar in cazul in care Iranul nu-si limiteaza ambitiile nucleare.

Amenintarea cea mai serioasa este reprezentata de blocarea livrarilor petroliere, care ar putea fi directa, in sensul unei reduceri nete a contributiei iraniene, si care echivaleaza cu multe milioane de barili pe zi, sau indirect, dar si mai devastator, ca cel privind blocarea si minarea Stramtorii Hormuz, la intrarea in Golful Persic, prin apele caruia tranziteaza aproximativ 15 sau 18 milioane de barili pe zi ce se indreapta spre Occident. Consecinta inevitabila ar fi majorarea pretului titeiului.

Informatiile guvernamentale ale SUA au indicat o reducere cu 4,4 milioane de barili, saptamana trecuta, a ofertei interne, stocurile cifrandu-se la 211,8 milioane barili.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri