Santander, cea mai mare banca spaniola, urmareste noi achizitii bancare in Marea Britanie, la mai putin de doi ani de la preluarea bancii britanice Abbey National, au informat persoane apropiate oficialilor Santander, citati de Financial Times.
De asememea, presedintele bancii spaniole, Emilio Botin, are in vedere achizitii si in Europa continentala si in Statele Unite, in special a unor banci de credite de dimensiuni reduse.

Banca spaniola s-a orientat in prima faza spre Alliance & Leicester, fara a avansa insa ideea unei preluari. in urma acestor zvonuri din urma cu cateva luni, in acest sens, actiunile Alliance & Leicester au crescut accelerat. Astfel, Banca Alliance & Leicester are o valoare de piata de aproximativ cinci miliarde lire sterline (7,2 miliarde euro), adica aproximativ cu 50 la suta mai mult decat avea in urma cu o jumatate de an, inainte de zvonurile legate de o eventuala preluare.

O alta banca aflata in vizorul Santander este Allied Irish, a doua banca irlandeza.

'Nu sunt surprins ca Santander doreste sa se extinda in Marea Britanie', a declarat analistul financiar de la Fox-Pitt din Kelton, Bruno Duarte. 'Banca spaniola se misca precum un tren de marfa, si la momentul actual pare de neoprit', a mai adaugat analistul.

Santander si-a redus deja costurile cu 300 milioane lire sterline, prin achizitionarea Abbey, chiar daca inca nu a fost transferat sistemul de computere din Marea Britanie al Abbey pe platforma bancii spaniole. Banca spaniola a fost surprinsa de mediul britanic de regularizare ostil, din acest sector.

Banco Santander, cea mai mare institutie financiara din Spania, a derulat in ultimi ani o campanie sustinuta de achizitii si investitii. Cea mai recenta tranzactie este preluarea bancii britanice Abbey National pentru 13 miliarde de euro (15,4 miliarde dolari), insa detine participatii in numeroase institutii financiare din intrega lume. Britanicii se aflau de mai multa vreme in dificultati financiare. Prin aceasta fuziune Bank Santander ocupa acum locul patru in Europa, si pozitia a 8 la nivel mondial.

Investitia demarata de banca spaniola ii va permite sa re-intre pe piata de retail banking din SUA. in Italia, unde Santander are deja 8,5 procente in San Paolo-Imi, este putin probabil ca spaniolii sa faca vreo miscare in acest sens mai devreme de aprilie 2007, cand pactul actionarilor de control al bancilor italiene urmeaza sa expire.

In 1991 Santander a achizitionat o participatie in banca americana First Fidelity Bancorp, pe care a vandut-o insa cinci ani mai tarziu pentru suma de 2,1 miliarde dolari.

Scopul presedintelui Botin este sa creeze o banca globala de retail, pe langa grupul bancar britanic HSBC, primul grup bancar din Europa si numarul trei la nivel mondial.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri