Cancelarul german Angela Merkel a reiterat vineri ca pactul fiscal de disciplina bugetara incheiat de 25 de state UE nu va fi renegociat, iar reactia candidatului francez la presedintie Francois Hollande nu a intarziat, acesta afirmand ca Germania nu poate lua decizii pentru intreaga Europa.

Merkel a exclus orice renegociere a pactului fiscal si a respins ipoteza ca UE nu acorda atentie problemei cresterii economice, transmite Mediafax.

Cancelarul german, principalul promotor al pactului fiscal si al austeritatii in UE, a declarat pentru grupul german de media WAZ ca liderii europeni lucreaza deja la masuri concrete pentru stimularea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca.
"Pactul fiscal a fost negociat, a fost semnat de 25 de sefi de guvern si este deja ratificat de catre Portugalia si Grecia.
Parlamentele din intreaga Europa sunt pe cale sa il adopte. Irlanda a convocat un referendum pentru ratificarea acordului pentru sfarsitul lunii mai. Nu este renegociabil", a declarat Merkel in interviul dat publicitatii vineri.

Francois Hollande, care se va infrunta pe 6 mai cu presedintele Nicolas Sarkozy in cel de-al doilea tur de scrutin pentru presedintia Frantei, a afirmat in repetate randuri ca, daca va castiga alegerile, va face presiuni petnru renegocierea pactului fiscal.

El si-a nuantat insa recent pozitia, notand ca ar fi posibil un compromis - ratificarea pactului fiscal in forma actuala si amendarea lui ulterioara printr-un nou acord de promovare a cresterii economice si crearea de noi locuri de munca in Europa.

"Tema cresterii economice, despre care discuta foarte multi, este demult al doilea stalp al politicii noastre economice, alaturi de cel al finantelor solide", a spus Merkel, notand ca liderii europeni au convenit sa prezinte, pana la summit-ul din iunie, propuneri concrete pentru stimularea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca.

Reactia lui Francois Hollande la declaratiile cancelarului german nu a intarziat.

Politicianul francez a declarat la un post de televiziune ca Germania nu poate lua decizii in numele intregii Europe, transmite Bloomberg.

"Germania nu poate decide pentru restul Europei. Primesc multe semnale, directe si indirecte, de la alte guverne, chiar si conservatoare", a spus Hollande.

Presedintele Nicolas Sarkozy a sustinut pactul fiscal alaturi de Merkel.

De la castigarea primului tur de scrutin al alegerilor, Hollande si-a intensificat retorica impotriva austeritatii si pentru crestere economica, in timp ce Merkel si apropiatii sai continua sa insiste pe austeritate ca principala solutie la criza datoriilor de stat.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, vrea incheierea unui "pact de crestere" dupa modelul pactului fiscal, insa bancherul a insistat ca vrea reforme structurale si cresterea competitivitatii, si nu cresterea cheltuielilor publice.

Hollande a declarat joi ca nu este de acord cu metodele vizate de Draghi pentru imbunatatirea cresterii economice.

Guvernul Spaniei, a patra economie din zona euro, ramane de opinie ca austeritatea trebuie sa fie principalul element al strategiei prin care incearca sa risipeasca temerile din piete ca ar putea fi urmatoarea victima a crizei datoriilor de stat, urmand Greciei, Portugaliei si Irlandei intr-un acord de "bailout" cu FMI si UE.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat joi ca Europa nu-si poate permite sa acompanieze implementarea tratatului fiscal cu masuri de stimulare economica.

"Un pact de crestere trebuie sa se concentreze pe reforme structurale. Nu vad cum pactul de crestere ar trebui sa implice vreun fel de contributie fiscala la masurile de stimulare", a spus oficialul.

Ratingul de credit al Spaniei a fost coborat vineri de catre agentia Standard & Poor's cu doua trepte, la "BBB+". S&P a retrogradat astfel statul spaniol cu patru trepte de la inceputul acestui an.

Merkel a reiterat joi ca datoriile excesive priveaza statele de independenta.

"Prea multe datorii lovesc capacitatea tarilor de a lua decizii, astfel ca devin tot mai dependente de piete, si trebuie sa crestem economiile si sa facem taieri mai dure", a spus cancelarul german.

Germania, cea mai mare economie europeana, promoveaza reducerea datoriilor drept solutie cheie pentru rezolvarea crizei financiare din zona euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri