Negocierile dintre Ungaria si Fondul Monetar International (FMI) in privinta unui imprumut ar putea conduce la un acord in aceasta toamna, a declarat ministrul ungar responsabil cu negocierile, Tamas Fellegi, pentru o publicatie locala, citata de AFP.

"Cred ca pana in toamna este o perioada realista", a spus Fellegi, intr-un interviu pentru cotidianul de afaceri Világgazdaság, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana (CE) a anuntat la sfarsitul lunii aprilie ca este gata sa inceapa negocieri pentru un imprumut cu Ungaria, dupa ce a acceptat garantiile oferite de guvernul condus de Viktor Orban in privinta independentei bancii centrale.

Dupa pozitia CE, FMI a anuntat ca este "pregatit", cu anumite conditii, sa inceapa dialogul cu Budapesta pentru un nou program de asistenta destinat Ungariei.

"Nu putem incepe negocierile pana nu adopta parlamentul modificarile necesare si sunt de aprobat peste zece amendamente", a spus Fellegi.

Ungaria vizeaza un pachet financiar preventiv de 15-20 de miliarde de euro, dar suma exacta va fi stabilita in timpul negocierilor, a declarat el.

Oficialii de la Budapesta au transmis cererea de imprumut in noiembrie, ca urmare a cresterii puternice a randamentelor obligatiunilor si a prabusirii forintului.

Negocierile au stagnat dupa adoptarea legii vizand reforma bancii centrale, despre care FMI si UE considera ca submineaza independenta institutiei. Bruxellesul a conditionat orice negocieri pentru un imprumut de revizuirea legii.

Ungaria a fost salvata de la colaps financiar in 2008 cu un pachet de ajutor financiar de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE si Banca Mondiala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si