Actiunile Delhaize au scazut cu 12% joi, la minimul a aproape noua ani, dupa ce retailerul belgian a anuntat ca se asteapta la o reducere de pana la 20% a profitului pentru anul in curs, in timp ce declinul vanzarilor la magazinele deschise de cel putin un an s-a accelerat in primul trimestru.

Actiunile Delhaize au pierdut 45% din valoare in ultimele 12 luni, potrivit Bloomberg.

Profitul operational inainte de cheltuielile si reevaluarile cauzate de inchiderea unor magazine va inregistra o scadere de 15-20% in acest an, fara a lua in calcul variatia cursului de schimb, potrivit unui comunicat al Delhaize. Profitul calculat in acest mod a scazut cu 17%, la 189 milioane de euro in primul trimestru, sub asteptarile de 204,7 milioane de euro ale analistilo, precizeaza Mediafax.

"Un prim trimestru foarte slab, iar intregul an nu va fi mai bun", au afirmat John David Roeg si Jan Meijer, analisti ING.

Vanzarile in magazinele din SUA deschise de cel putin un an au scazut cu 0,6% in primul trimestru, cel mai mare declin din peste un an, fata de 0,4% in ultimul trimestru al anului trecut. Magazinele din SUA genereaza circa 65% din vanzarile grupului.

Veniturile grupului au urcat in primul trimestru de la 5 miliarde de euro anul trecut la 5,5 miliarde de euro in acest an, potrivit raportului financiar al grupului.

Operatiunile din Europa de Sud-Est si Asia, care includ Romania, au inregistrat un avans de 62,4%, de la 468 milioane de euro la 760 milioane de euro, insa cresterea se datoreaza incorporarii rezultatelor diviziei Delta Maxi, achizitionata in Serbia.

"Excluzand Delta Maxi, veniturile organice au inregistrat o majorare de peste 10%, ca urmare a cresterii excelente a veniturilor in Romania si avansului sustinut din Grecia", se arata intr-un comunicat al Delhaize.

In Romania grupul detine lantul de supermarketuri Mega Image. Retailerul a deschis in primele trei luni 17 magazine in Romania si a ajuns la 122 de unitati. Extinderea retelei a continuat pana la 122 de magazine pana la sfarsitul lunii aprilie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Proprietarul Mega Image a facut achizitii de 14 MIL. euro in T4