Banca Centrala Europeana a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%, decizie anticipata de analisti, care vor urmari, insa, cu atentie conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, potrivit Mediafax.

Draghi va avea un discurs precaut in privinta cresterii economice, dar va rezista cererilor pentru reluarea programului de achizitie de obligatiuni, destinat sustinerii statelor de la periferia zonei euro pe pietele financiare internationale, potrivit Reuters.

Pietele financiare vor ca BCE sa-si intensifice eforturile de combatere a crizei prin achizitia de obligatiuni ale Spaniei de pe piata secundara, masura care ar reduce presiunea pe costurile de imprumut ale tarii, aflata in recesiune si cu un somaj de doua ori mai ridicat decat media UE.

Dobanda BCE s-a aflat la 1% si in perioada mai 2009 - aprilie 2011, inainte de a fi majorata de doua ori anul trecut, in aprilie de la 1% la 1,25% si in iulie de la 1,25% la 1,5%. Dupa preluarea mandatului de presedinte de catre italianul Mario Draghi, BCE a taiat de doua ori dobanda cheie, de la 1,5% la 1,25% in noiembrie si de la 1,25% la 1% in decembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Seful BCE: Perspectivele economiei mondiale se inrautatesc