Bogatii din actionariatul Facebook se vor imbogati si mai mult dupa oferta publica initiala de circa 10,6 miliarde de dolari, record pentru Silicon Valley, in urma careia compania care opereaza reteaua de socializare ar putea fi evaluata la 77-96 miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Facebook primeste doar jumatate, 5,6 miliarde de dolari, din suma de 10,6 miliarde de dolari, calculata la o valoare situata la mijlocul intervalului de pret de 28-35 dolari pe actiune tintit de companie pentru oferta publica, noteaza Mediafax.

Restul, de circa 4,9 miliarde de dolari revine unor investitori privilegiati, care au avut posibilitatea sa intre in posesia unor pachete de actiuni Facebook inainte de listare.

Cei mai importanti dintre acestia sunt directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, firma Accel Partners, investitorul Peter Thiel, cofondator al PayPal, compania DST a magnatului rus Iuri Milner si banca de investitii Goldman Sachs.

Mark Pincus, cofondator al companiei de jocuri Zynga, va primi circa 32 milioane de dolari.

Printre cei care isi pastreaza in acest moment participatiile se numara Sean Parker, cofondator al Napster si presedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, cofondator Facebook si fost coleg de camera cu Zuckerberg la Haevard, diversi directori ai companiei, precum si firma de investitii Andreessen Horowitz.

Dintre actionari, Accel Partners va vinde cea mai mare participatie, pentru care ar putea obtine 1,2 miliarde de dolari daca listarea are loc la pretul mediu, de 31,5 dolari, al intervalului vizat de Facebook.

Zuckerberg vinde de asemenea un pachet important de actiuni, usor sub un miliard de dolari. Potrivit Facebook, seful companiei vinde actiunile pentru a plati taxe aferente participatiei pe care o detine. Zuckerberg va ramane cu actiuni de 17,6 miliarde de dolari, dar va controla 57,3% din drepturile de vot dupa listare, in urma unor intelegeri cualti actionari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri