Profitul BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a crescut cu 9,6% in primul trimestru, la 2,87 miliarde de euro, sustinut de vanzarea unei participatii la compania de investitii imobiliare Klepierre, transmite Bloomberg.

Banca a reiterat ca va ajunge la pragul de adecvare a capitalului de 9%, conform standardelor Basel III, pana la sfarsitul anului, in contextul pastrarii profiturilor si vanzarii de active. Vanzarea Klepierre, realizata in martie, a generat un castig de 1,8 miliarde de euro si va ajuta la consolidarea capitalului, potrivit Mediafax.

Excluzand castigurile si costurile exceptionale, profitul BNP a scazut cu 22%, la doua miliarde de euro in primul trimestru.

Actiunile BNP Paribas au scazut cu 6,7% pe bursa de la Paris in acest an, fata de 1,7% in cazul Societe Generale si un avans de 0,5% al indicelui Bloomberg pentru Banci Europene si Servicii Financiare.

Cotatia Societe Generale a scazut joi cu 4,2%, dupa ce a doua mare banca din Franta a raportat un declin de 20% al profitului net din primul trimestru. Chiar daca rezultatul a depasit asteptarile analistilor consultati de Bloomberg, investitorii au pus sub semnul intrebarii capacitatea bancii de a-si mentine performantele in contextul crizei si in eventualitatea castigarii alegerilor din Franta de catre candidatul socialist, Francois Hollande. In campanie, Hollande a promis cresterea taxelor pentru banci.

BNP obtine cea mai mare parte a veniturilor din Franta, Belgia, Luxembourg si Italia. Grupul detine si BancWest, in SUA. Prin achizitia unor active Fortis in 2009, creditorul si-a adaugat clienti in economiile cu crestere rapida, precum Turcia si Polonia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
2006: Privatizarea BCR - liderul pietei bancare romanesti