Cel mai mare producator mondial de automobile, General Motors Corp. (GM), a anuntat ca va vinde actiunile detinute in cadrul producatorului de camioane japonez Isuzu Motors Ltd, incheiand astfel o colaborare de 35 de ani cu compania japoneza, informeaza Reuters. GM va incasa pentru 7,9% din Isuzu aproximativ 250 de milioane de euro, cumparatorii fiind mai multe institutii financiare din Japonia. Astfel, Mitsubishi Corp. si Itochu Corp. vor achizitiona cate 3,5 procente fiecare dub pachetul GM, in timp ce Mizuho Corporate Bank, o unitate a Mizuho Financial Group Inc. va intra in posesia a restului de 0,9 procente.

Oficialii GM au declarat ca relatia companiei americane cu Isuzu va ramane intacta la nivel operational, urmand ca in viitor sa fie si mai stransa, dupa ce GM va trece de criza financiara. Colaborarea noastra este stransa in acest moment, si ne asteptam ca in viitor sa devina si mai puternica, a declarat Presedintele GM pentru Asia de Sud-Est, Troy Clarke. GM si Isuzu au inceput colaborarea inca din 1971 cand au format o alianta, cooperarea dintre cei doi producatori intindandu-se in mai multe directii, de la producerea de camioane la producerea de motoare diesel pentru automobile si conceperea unor noi modele.

Aceasta tranzactie nu reprezinta singura retragere a GM din cadrul unui producator japonez, in urma cu o luna compania americana anuntand ca va vinde cele 20 de procente pe care le detinea in cadrul producatorului local de autovehicule Suzuki. De asemenea, GM si-a vandut anul trecut si actiunile pe care le detinea in cadrul Fuji Heavy Industries Ltd, companie care produce modelele Subaru.

Renuntarea la pachetul de actiuni din cadrul Isuzu este interpretata de analisti drept o nevoie disperata de lichididati a producatorului american, care trece prin cea mai mare criza financiara din istoria sa. In urma cu o saptamana General Motors a anuntat ca ajuns la un acord privind vanzarea pachetului majoritar de 51 la suta din actiunile diviziei sale de servicii financiare General Motors Acceptance Corp. (GMAC), pe care va incasa aproximativ 11,5 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri