Socialistul francez Francois Hollande, favorit in alegerile prezidentiale de duminica, va incerca sa puna rapid bazele unui consens franco-german pentru promovarea cresterii economice, a declarat vineri seful sau de campanie, Pierre Moscovici, potrivit Mediafax.

Hollande a declarat deja ca, daca va fi ales, prima sa vizita in strainatate va fi la Berlin, pentru o intalnire cu cancelarul Angela Merkel prin care sa atenueze diferentele ideologice cu oficialul german, care l-a sustinut pe Sarkozy in timpul campaniei, relateaza Reuters.

Cu doua zile inainte de alegeri, avansul lui Hollande fata de Sarkozy s-a redus, dar socialistul ramane favorit, la o diferenta de cinci puncte procentuale.

Moscovici a declarat ca vizita lui Hollande la Berlin va fi in mare parte simbolica, pentru a arata ca relatiile franco-germane sunt intacte, dar ii va permite totodata sa isi prezinte rapid ideile pro-crestere in fata lui Merkel.

Proaspat ales, Hollande va beneficia de o pozitie puternica si va incerca sa schimbe in directia dorita orientarea franco-germana, in timpul vizitei in Germania care ar putea avea loc la scurt timp dupa ceremonia de depunere a juramantului, de pe 15 mai.

Hollande intentioneaza sa faca o vizita in Statele Unite pe 17 mai.

"Cred ca exista posibilitarea unui nou compromis european, prin intermediul unei intelegeri franco-germane", a spus Moscovici, adaugand ca vizita la Berlin va fi o ocazie pentru discutarea rapida a planurilor pentru Europa ale celor doi lideri.

Hollande a cerut in timpul campaniei renegocierea tratatului european privind disciplina bugetara. Ulterior el si-a nuantat discursul, afirmand ca nu va impune rediscutarea integrala a pactului, ci va cere completarea acestuia cu masuri de sustinere a cresterii economice.

Moscovici a subliniat ca Hollande nu are nicio intentie sa provoace o noua criza europeana pe tema politicii economice.

Planul de crestere economica al liderului socialist include patru elemente, respectiv emisiuni de obligatiuni pentru finantarea proiectelor din infrastructura, un rol mai important al Bancii Europene pentru Investitii, introducerea unei taxe pe serviciile financiare si utilizarea mai eficienta a fondurilor structurale.

Merkel nu se opune, in principiu, niciuneia din ideile lui Hollande, dar este sceptica in legatura cu obligatiunile.
Liderul german este insa impotriva masurilor de stimulare care necesita fonduri guvernamentale.

Tot mai multe guverne din zona euro cer renuntarea la strategiile bazate numai pe austeritate, iar tabara lui Hollande a primit sprijin de la presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi care a cerut recent liderilor europeni un pact de crestere, care sa completeze pactul fiscal.

Consilierii lui Hollande au pregatit deja un memorandum care dezvolta planul de crestere, urmand ca programul sa fie distribuit tarilor membre la summitul Consiliului European din 28-29 iunie.

O reuniune informala ar putea avea loc la Bruxelles la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lui iunie, a precizat Moscovici.

Draghi a cerut guvernelor sa stimuleze cresterea economica prin masuri structurale, opinie sustinuta si de Merkel, care crede ca pietele muncii trebuie reformate pentru facilitarea angajarii tinerilor si imbunatatirea pregatirii profesionale.

Intrebat daca Hollande se va apropia mai mult de pozitia lui Draghi si a lui Merkel privind reformele structurale, in schimbul unor concesii pro-crestere in tratatul UE, Moscovici a confirmat ca vor avea loc negocieri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Imobiliarium: Reducerea vanzarilor de locuinte apasa asupra preturilor