Fondul Monetar International (FMI) considera riscurile la adresa economiei mondiale inca moderate, dar avertizeaza in legatura cu majorarile ratelor dobanzilor care ar putea avea drept consecinta o incetinire a cererii, precum si in legatura cu alte riscuri de credite si cresteri de preturi, informeaza AFP.
In raportul asupra stabilitatii financiare mondiale publicat marti inaintea Adunarii de primavara a FMI si Bancii Mondiale, din 21 si 22 aprilie de la Washington, Fondul a subliniat ca "mai multe provocari ciclice se anunta la orizont".

Perspectivele financiare pentru restul anului 2006 raman solide, mai ales daca sunt coroborate cu recentele rezultate pozitive, a mai subliniat raportul.

"Cresterea dobanzilor si schimbarile ciclului creditului atat pentru intreprinderi cat si pentru clientii individuali" figureaza printre principalele ingrijorari exprimate de membrii Consiliului de Administratie al FMI. "Majorarea dobanzilor ar putea conduce la sporirea poverii datoriilor clientilor individuali, care se afla deja la cote ridicate, degradand calitatea creditelor ipotecare si provocand pierderi pentru institutiile creantiere", s-a mai aratat in raport. "Acest risc este totodata atenuat de faptul ca majoritatea preturilor ipotecare sunt fixe si pe termen lung".

"Multi manageri au fost pusi deja in garda in legatura cu faptul ca riscurile pe termen mediu care creaza presiuni asupra stabilitatii financiare au crescut sensibil in ultimele sase luni, din cauza dezechilibrelor internationale, majorarii datoriilor persoanelor fizice precum si din cauza sub-evaluarii riscurilor de catre investitorii pentru diverse tipuri de investitii", a precizat raportul.

FMI a mai amintit riscurile corelate razboaielor, atentatelor teroriste, reducerii ofertei de petrol si gaze naturale, intaririi tendintelor protectioniste, toate acestea constituindu-se in factori ce risca "sa perturbeze distributia rationala a activelor si sa accentueze dezechilibrele mondiale", arata FMI.

Au mai fost amintiti unii factori incerti, foarte greu de cuantificat, cum ar fi gripa aviara si efectele sale.

In privinta tarilor emergente, FMI a estimat ca "majorarea rapida a ofertei de credite pentru persoanele fizice in cele mai multe tari ale Asiei de Sud-Est, in special a creditelor ipotecare", cat si dezvoltarea sectorului vanzarilor, in particular a produselor financiare complexe, reprezinta un subiect de neliniste.

Creditele neperformante din bilanturile bancilor publice chinezesti si lipsa transparentei din practicile preturilor din intreprinderile din China si India, sunt, de asemenea, nelinistitoare, se mai arata in raport.

In cazul tarilor emergente ale Europei, "cresterea rapida a creditului, mai ales in Europa de Est, pe fondul expansiunii rapide a bancilor straine care se lupta pentru a castiga segmente cat mai mari de piata, reprezinta riscul principal", conform FMI. "Autoritatile au luat masuri cum ar fi majorarea rezervelor minime obligatorii si ale reguli prudentiale foarte severe pentru incetinirea extinderii creditelor, rezultatele fiind insa doar de natura a tempera fenomenul".

"In Orientul Mijlociu, in Asia Centrala si in Africa, preturile ridicate ale materiilor prime sunt principalul factor" de evolutie, mai ales ca majorarea preturilor produselor petroliere antreneaza "o solida activitate economica si o inflatie a preturilor activelor", in tarile producatoare.

"O inversare a tendintei de crestere a preturilor produselor petroliere ar putea avea consecinte negative asupra sistemelor financiare din aceste tari", s-a subliniat in raportul FMI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri