Euro a coborat la cel mai redus nivel din mai mult de trei luni, dupa ce Francois Hollande a fost ales presedinte al Frantei, iar alegatorii greci au preferat sa voteze partide anti-reforma, provocand temeri ca masurile de austeritate ar putea fi afectate, transmite Bloomberg.
Moneda unica s-a depreciat pentru a sasea sedinta consecutiv, inregistrand cea mai lunga cursa descendenta dupa septembrie 2011, noteaza Mediafax.

Euro s-a depreciat cu 1%, la 1,2955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel dupa 25 ianuarie, la ora 12:00 GMT fiind cotat in scadere cu 0,4%, la 1,3036 dolari pe unitate.

Hollande, devenit primul socialist care castiga presedintia Frantei, a doua mare economie din Europa, in ultimii 17 ani, s-a angajat sa promoveze masuri de crestere economica si mai putina austeritate in regiune.

"Alegerile au creat multa instabilitate politica. Exista un risc clar sa avem multe masuri de stimulare care vor necesita finantare", a declarat Lutz Karpowitz, analist la Commerzbank in Frankfurt.

Randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a atins un minim record de 1,552%, revenind ulterior la 1,58%, iar randamentul titlurilor Trezoreriei SUA cu maturitate similara a coborat cu 0,02 puncte, la 1,86%.

In Grecia, Noua Democratie (dreapta) si socialistii PASOK (stanga), partidele care au dominat scena politica mai multe decenii si singurele formatiuni importante care sustin politica proausteritate, au obtinut impreuna circa 32% din voturi si numai 149 din cele 300 de locuri in Parlament.

PASOK a obtinut numai 13,2% din voturi (41 de locuri in Parlament), fiind impins pe locul al treilea de Coalitia Stangii, cu 16,8% (52 locuri). Partidul Noua Democratie a atras 18,8% din voturi (108 locuri), iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat sa formeze un nou guvern de catre presedintele Greciei, Karolos Papoulias. Noua Democratie primeste 50 de locuri, pe langa cele 58 castigate prin vot, intrucat este partidul cu cel mai ridicat scor electoral.

Samaras ar urma sa primeasca luni mandatul pentru formarea noului guvern. Conform Constitutiei, presedintle Greciei, Karolos Papoulias, va da termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate sa formeze executivul. Daca acesta esueaza, al doilea partid dupa numarul de locuri din parlament va primi mandatul, urmat de al treilea. In cazul in care toate partidele desemnate esueaza, presedintele va cere liderilor partidelor formarea ubnui guvern de uniune nationala. Daca nici acest apel nu are rezultat, vor fi organizate noi alegeri, posibil pe 17 iunie, potrivit Kathimerini.

In Germania, partidul cancelarului Angela Merkel a obtinut cel mai prost rezultat in alegerile din landul Schleswig-Holstein din ultima jumatate de secol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri