Grecia trebuie sa aplice reformele convenite in al doilea program de salvare, iar Comisia Europeana (CE) este pregatita sa o ajute in acest sens, a anuntat Executivul UE, dupa rezultatul bun obtinut in alegeri de partidele care se opun acordului, transmite Reuters.
"Aplicarea integrala si la timp a programului este esentiala pentru atingerea obiectivelor si obtinerea sustenabilitatii datoriilor Greciei", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare, Amadeu Altafaj, la un briefing de presa, conform Mediafax.

Liderul conservator din Grecia, Antonis Samaras, al carui partid, Noua Democratie, a obtinut cel mai mare scor in alegeri (18,8%) a inceput sa caute parteneri pentru formarea unei coalitii care sa continue reformele convenite cu zona euro si FMI, o conditie pentru continuarea finantarii tarii.

Fara fondurile UE si FMI, Grecia va intra in default (incetare de plati) al datoriilor, ceea ce, potrivit unor politicieni, va provoca iesirea tarii din zona euro si UE.

"A fost negociat un al doilea program de salvare cu autoritatile elene, in numele statului grec. (...) Sectorul privat a contribuit, dar aplicarea revine, desigur, autoritatilor de la Atena", a spus Altafaj.

Programul de salvare are ca obiectiv revenirea Greciei pe pietele financiare in 2015.

"Suntem gata sa continuam asistarea Greciei pentru programul de reforma, in cadrul celui de-al doilea program de ajustare economica", a declarat Pia Ahrenkilde Hansen, purtator de cuvant al CE, la briefingul de presa.

Potrivit CE, este prematur de anticipat deciziile care vor fi luate de viitorul guvern referitoare la reforme.

"Nu avem inca un guvern in Grecia. Comisia spera si se asteapta ca viitorul guvern sa respecte angajamentele asumate de Grecia", a spus Hansen.

Grecia a ratat consistent obiectivele fixate in primul plan de salvare, convenit in aprilie 2010, ceea ce a condus la restructurarea datoriilor catre creditorii privati, in cadrul celui de-al doilea program.

Liderii internationali au avertizat ca nu vor fi tolerate noi derapaje, mai ales ca FMI este un partener reticent in al doilea program.
Grecia trebuie sa aprobe in iunie masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor in valoare de 11 miliarde de euro, pentru urmatorii doi ani, in schimbul continuarii ajutorului financiar de la UE si FMI.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor din Grecia, Noua Democratie (dreapta) si socialistii PASOK (stanga), partidele care au dominat scena politica mai multe decenii si singurele formatiuni importante care sustin politica proausteritate, au obtinut impreuna 32% din voturi si numai 149 din cele 300 de locuri in Parlament.

PASOK a obtinut numai 13,2% din voturi (41 de locuri in Parlament), fiind impins pe locul al treilea de Coalitia Stangii, cu 16,8% (52 locuri). Partidul Noua Democratie a atras 18,8% din voturi (108 locuri), iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat sa formeze un nou guvern de catre presedintele Greciei, Karolos Papoulias. Noua Democratie primeste 50 de locuri, pe langa cele 58 castigate prin vot, intrucat este partidul cu cel mai ridicat scor electoral.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri