Victoria lui Francois Hollande in alegerile prezidentiale din Franta da liderilor de state din sudul Europei un nou aliat in eforturile de a tempera austeritatea rigida promovata de Germania, care le-a amplificat problemele economice, transmite Reuters.
Alegerea lui Hollande a spart tandemul de centru-dreapta format de Nicolas Sarkozy cu cancelarul german Angela Merkel, al caror pact fiscal a impus reduceri drastice ale cheltuielilor in Italia, Spania, Portugalia si Grecia, potrivit Mediafax.

Liderii tarilor din sudul Europei, inclusiv unii de centru-dreapta care public l-au sustinut pe Sarkozy, vor saluta perspectiva unei perioade mai lungi in care sa respecte tintele deficitului bugetar si sprijinul pentru propuneri precum crearea unor obligatiuni ale zonei euro si masuri de stimulare a cheltuielilor.

In Grecia, alegatorii au abandonat partidele traditionale de stanga si de dreapta care au sustinut austeritatea, dand o noua lovitura politicilor Sarkozy-Merkel, care au devenit consens la nivel european.

"Rezultatele alegerilor din Franta si Grecia impun necesitatea unei analize a politicilor europene. Politica responsabila a finantelor publice este o conditie necesara dar nu si suficienta pentru obiectivul fundamental, o crestere economice sustenabila care sa creeze locuri de munca si echitate sociala", a afirmat intr-un comunicat premierul italian Mario Monti, dupa discutii cu Hollande, Merkel si premierul britanic David Cameron.

El a spus ca, din acest motiv, este esential ca Europa sa adopte urgent masuri concrete de sustinere a cresterii economice.
Divizarea nord-sud s-ar putea dovedi o forta mult mai puternica in sudul Europei decat politicile traditionale de stanga si de dreapta.

Premierul spaniol Mariano Rajoy ar fi fost de asteptat sa il prefere pe conservatorul Nikolas Sarkozy, dar va avea de castigat de pe urma alegerii unui socialist la Paris.

"Rajoy a castigat la loterie ieri, intr-un fel. Din punct de vedere economic, traim de la saptamana la saptamana, astfel ca daca va avea loc o relaxare a masurilor de reducere a cheltuielilor va fi grozav pentru Spania si pentru Portugalia", a declarat Narciso Michavila, presedinte al firmei de consultanta GAD3 din Madrid.

Un parlamentar al Partidului Poporului, de guvernamant in Spania, a declarat ca victoria socialistului francez a provocat usurare in tara sa.

Miguel Murado, analist independent din Madrid, a spus ca este o ironie faptul ca liderii conservatori din Spania se bucura in secret de succesul unui socialist in Franta.

"Motivul este evident. Este de asteptat sa ajute Spania sa convinga toate tarile ca ajustarea bugetului si a deficitului nu trebuie sa fie atat de rapida", a spus Murado.

Politicienii de centru-dreapta din Italia par si ei gata sa treaca dincolo de ideologie si sa se alieze cu Hollande. Conservatorii italieni au cerut crearea euroobligatiunilor, in contradictie cu Sarkozy si Merkel.

"Exista sanse mai mari ca Italia sa joace un rol de reechilibare a politicilor de austeritate, spre crestere si dezvoltare. Germania nu poate continua sa respinga eurobondurile si excluderea cheltuielilor pentru investitii din calculul deficitului bugetar", a afirmat fostul ministru de Externe Franco Frattini, intr-un interviu acordat Corriere della Sera.

Liderii politici si populatia din sudul Europei asculta argumentele analistilor care afirma ca austeritatea poate adanci recesiunea, afectand finantele publice.

In Portugalia, afectata de cea mai grava recesiune dupa anii '70, guvernul de centru-dreapta condus de Pedro Passos Coelho a respectat programul strict de austeritate prevazut in acordul de salvare de 78 de miliarde de euro.

In Franta, Hollande este asteptat sa fie pragmatic si sa respecte politica de stabilitate fiscala a UE, dar sa aplice majorari de taxe si ale investitiilor. Analistii anticipeaza ca noul presedinte francez nu se va alia la fel de strans cu Merkel pentru a impune austeritatea in tari ca Portugalia si Grecia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri